Jump to content

Sabor sutra o zastupničkim mirovinama i plaćama sudaca


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,25. ožujak 2009.(Hina) - Hrvatski bi sabor u sutrašnjem nastavku zasjedanja trebalo raspraviti zakonske prijedloge kojima bi se postrožili kriteriji za umirovljenje zastupnika, a Vladi omogućilo smanjivanje sudačkih plaća.[PRBREAK][/PRBREAK]Po Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, zastupnici bi ubuduće u mirovinu odlazili s najmanje 25, umjesto sadašnjih 20 godina radnog staža.

 

Za zastupničku mirovinu u saborskim bi klupama morali provesti pune četiri godine, umjesto sadašnje dvije godine i jedan dan, a u mirovinu bi zastupnici mogli otići sa 60, a zastupnice s 55 godina starosti.

 

U zastupnički staž više se neće uračunavati vrijeme u kojemu je mandat zastupnika bio u mirovanju, dok je on obnašao neku drugu dužnost.

 

Nova bi se pravila primjenjivala od konstituiranje slijedećeg saziva Hrvatskog sabora.

 

Vlada predlaže i izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, kako bi svojom uredbom, osim plaća državnih dužnosnika, mogla smanjiti i sudačke plaće.

 

Zastupnici bi prethodno trebali razmotriti prijedlog izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima bi se uveo instrument kontrole mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom, kao jedini objektivan način utvrđivanja higijenskog stanja objekta.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija