Jump to content

Sabor u deset radnih dana usvojio 29 zakona


Zex

Plenarno zasjedajući deset dana, Hrvatski sabor na posljednjoj je sjednici prije ljetnog odmora donio 29 zakona, što upućuje da je dnevno donosio gotovo tri zakona, pokazuju podatci saborske Informacijsko-dokumentacijske službe.[PRBREAK][/PRBREAK]Stavi li se brojka od 29 zakona u odnos sa 218, koliko ih je Sabor donio u petom, tekućem sazivu, proizilazi da je na netom završenoj sjednici odradio gotovo sedminu dosadašnjeg zakonodavnog posla.

 

Saborska statistika za razdoblje od prosinca 2003., kada je konstituiran peti saziv, potvrđuje opći dojam da glavnu riječ u predlaganju zakona ima Vlada, ali i da zastupnici, poglavito oporbeni "ne spavaju".

 

Statistika, međutim, potvrđuje i ono na što svaka oporba ustrajno galami - da saborska većina teško diže ruke za oporbene prijedloge.

 

Naime, od 218 donesenih zakona njih 213 inicirala je Vlada, 4 saborska pozicija, a jednoga opozicija.

 

Među 68 zakona koje je Sabor u proteklih godinu i pol odbio čak 63 predložila je opozicija, 4 pozicija i samo jedan Vlada - radilo se o izmjenama Zakona o područjima županija, gradova i općina.

 

Iako je i brojka o 218 donijetih zakona dojmljiva, o opsegu saborskog posla od prosinca 2003. govore i podatci da je, uz to donio i 262 različite odluke, 4 deklaracije, dva državna proračuna i dva rebalansa proračuna, da je prihvatio 52 izvješća, dao dva vjerodostojna tumačenja, itd.

 

Tome treba dodati i podatak o gotovo 2200 podnijetih amandmana, te 718 zastupničkih pitanja adresiranih na Vladu i njene članove.

 

S 188 usmenih, dakle pitanja postavljenih izravno na sjednici, prednjače HDZ-ovci, dok su se u prepiski s Vladom ponajviše iskazali HNS-ovci. Od ukupno 277 pisanih pitanja, HNS-ovci su napisali čak njih 124.

 

Zbroje li se pak usmeno i pisano postavljena pitanja na prvom mjestu su zastupnici HDZ-a, na drugom SDP-a, a na trećem HNS-a.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija