Jump to content

Sabor: u prijavama za povredu prava djece dominira nasilje


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,4. lipnja 2009. (Hina) - Ured pravobraniteljice za djecu lani je zaprimio 20 posto više prijava za povredu prava djece nego godinu ranije, a dominiraju pritužbe zbog nasilja nad djecom koje čine gotovo 30 posto svih prijava, izvijestila je danas pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, podnoseći Hrvatskom saboru izvješće o prošlogodišnjem radu njezina ureda.[PRBREAK][/PRBREAK]Jelavić je istaknula da je Ured lani zaprimio 2075 novih predmeta, od čega 989 pojedinačnih prijava, iz kojih je vidljiv rast nasilja nad i među djecom i mladima.

 

Upozorila je na nedovoljnu učinkovitost i neusklađenost sustava zaštite i prevencije od nasilja nad djecom - sustav socijalne skrbi i zaštite obitelji još uvijek ne može odgovoriti na brojne postavljene zahtjeve koji su pred njega postavljeni.

 

Jelavić je istaknula da probleme nasilja u odgojno-obrazovanim ustanovama i dalje ne prati poduzimanje odgovarajućih preventivnih zaštitnih mjera. Škole, kazala je, često ne izvještavaju centre o nasilju, a ponekad ga i zataškavaju, dok centri, kada je nasilje i prijavljeno, nemaju uvijek učinkovit odgovor.

 

Što se zdravstvenih prava djece tiče, bilježi se nedostatak odjela za djecu kojoj je potrebna psihijatrijska pomoć, te dječjih psihijatara i psihologa.

 

Jelavić je upozorila kako je i dalje prisutna sporost sudova u rješavanju obiteljsko-pravnih odnosa i donošenju odluka koji se odnose na prava djece.

 

Prigovorila je i odnosu medija prema pravima djece, koji često krše prava na dječju privatnost, internetski portali, forumi i blogovi često objavljuju za djecu neprimjerene sadržaje, dok u medijima manjka sadržaja koji bi za djecu imali obrazovni i informativni karakter.

 

O izvješću Ureda pravobraniteljice za djecu raspravljaju saborski klubovi.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija