Jump to content

Sabor: veće sudske pristojbe namet su za građane


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 12. svibnja 2011.(Hina) - Većina saborskih klubova danas je u raspravi o izmjenama Zakona o sudskim pristojbama upozorila da drastično povećanje sudske pristojbe, kakvim smatraju predloženo, u ovo recesijsko vrijeme previše financijski opterećuje ionako preopterećene hrvatske građane.[PRBREAK][/PRBREAK]Silvano Hrelja najavio je da Klub HNS/HSU-a neće poduprijeti predložene izmjene, jer, kako je rekao, nisu u skladu s teškom gospodarskom i financijskom situacijom. "Ne možemo zanemariti gospodarsku i financijsku krizu, krizu u obiteljima i među pojedincima, i povećavati iznose za sudske pristojbe", poručio je.

 

Prigovorio je i najavi da bi se zbog neplaćanja sudske pristojbe pokretale ovrhe, ističući da su građani već frustrirani "ponašanjem u hrvatskom društvu da se pokreću ovrhe nad svim i svačim".

 

Hrelja se protivi i zaključku Odbora za zakonodavstvo da bi se pristojbe plaćale i za pokretanje postupka pred Upravnim sudom, ističući da se u upravnim postupcima građani uglavnom žale na birokratizirani sustav u državnoj upravi, te da to ne bi trebalo dodatno opterećivati pristojbama.

 

Protiv predloženih izmjena izjasnio se i HDSSB, u čije je ime Dinko Burić rekao da vlada povećanjem pristojbi i uvođenjem novih uvodi nove namete, "a ni ne pokušava to obrazložiti".

 

"Vlada se ponaša poput feudalca prema kmetovima", kazao je Burić, ponovivši optužbe na račun HDZ-a da je opljačkao hrvatski narod.

 

To je izazvalo reakciju HDZ-ovih zastupnika, koji su predsjednika parlamenta Luku Bebića pozivali da zaštiti zastupnike od Burićeve netrpeljivosti i govora mržnje.

 

Ivan Bagarić (HDZ) istaknuo je da HDZ nije pljačkao Hrvatsku, već pridonio njezinoj neovisnosti, međunarodnoj afirmaciji i euroatlantskim integracijama. "Svi koji su pljačkali Hrvatsku su kriminalci, i oni iz HDZ-a, i iz SDP-a, i iz HDSSB-a, IDS-a, neovisno koju stranačku iskaznicu imali", poručio je Bagarić HDSSB-ovom zastupniku.

 

Burić je prozvao i potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, da je samoinicijativno, protivno Ustavu i odluci Sabora, mjenjao članak Ustava objavljen u Narodnim novinama, nazvavši to Šeksovom "prispodobom".

 

"Burić je mene apostrofirao nekim prispodobama, na što mogu odgovoriti jednom drugom prispodobom, onom koja se pripisuje Kaliguli da je imenovao konja za svoga senatora", odgovorio mu je Šeks.

 

Damir Kajin (IDS) ističe da glavna poruka zakona ne smije biti "dignimo pristojbe pa će se ljudi manje tužiti", upozorivši da cijena sudske pristojbe sve više onemogućuje građane u ostvarivanju svojih prava pred sudom.

 

"U tome treba imati mjeru, treba biti čvrsto na zemlji", poručio je Kajin, ocijenivši nužnim smanjenje sudskih te pristojbi za odvjetničke i javno-bilježničke usluge.

 

Josip Leko najavio je potporu SDP-a predloženim izmjenama, ali i protivljenje rješenju da se povećaju cijene pristojbi za upis i promjenu stanja u zemljišno-knjižnim knjigama.

 

"Mišljenja smo da je to šizofrena mjera", rekao je, ističući da zemljišne knjige u Hrvatskoj još nisu uređene, te da građane ne bi trebalo destimulirati, već stimulirati da da svaku promjenu upisuju u zemljišne knjige.

 

"Sudske pristojbe ne smiju biti samo u korist proračuna, to nije njihova svrha", naglasio je Leko.

 

Zakonske je izmjene podržao Klub HDZ-a, u čije je ime Ivo Grbić istaknuo da se njima povećava pravna sigurnost građana.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija