Jump to content

Sabor za izmjene Protokola, omogućene carinske povlastice


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 3. veljače 2011.(Hina) - Saborski klubovi podržali su poslijepodne prijedlog izmjena i dopuna Protokola 4. uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a kojima se Hrvatskoj omogućuju carinske povlastice pri izvozu u zemlje Europske unije i druge zemlje potpisnice Sporazuma.[PRBREAK][/PRBREAK]Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivan Bubić pojasnio je da se Hrvatska time uključuje u sustav dijagonalne kumulacije podrijetla, važan za izvoznike jer omogućuje proizvođaču da u svoj proizvod uključi i materijale iz druge države te ga izveze kao vlastiti proizvod. Naglasio je da je riječ o značajnoj pomoći gospodarstvu, posebice tekstilnoj, kožarskoj, obućarskoj i drugim industrijama.

 

Neven Mimica je u ime Kluba SDP-a upitao zašto se dopunom Protokola kasni četiri i pol godine, budući da su u tom razdoblju ostale zemlje potpisnice Sporazuma o stabilizaciji i suradnji koristile carinske povlastice koje će tek sada postati dostupne i hrvatskim gospodarstvenicima.

 

Nedopustivo je što u tom razdoblju našoj tekstilnoj i obućarskoj industriji nisu omogućene carinske povlastice i time veća konkurentnost na europskom tržištu, rekao je Mimica. Brzom procedurom, dodao je, sada se mora nadoknaditi propušteno kako bi se povlastice počele primjenjivati od travnja ove godine.

 

Tijekom poslijepodnevne rasprave u Saboru podržane su i izmjene Statuta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a kojima se on usklađuje sa Zakonom o HAZU.

 

Izmjenama se određuje da se u članstvo Akademije, uz počasne, redovite i dopisne članove, uvrštavaju i članovi suradnici. Produžava se trajanje mandata članova Predsjedništva Akademije s tri na četiri godine, a članstvo članova suradnika postaje doživotno ponovnim izborom deset godina nakon prvog izbora.

 

Hrvatski sabor nastavio je rad raspravom o prijedlogu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija