Jump to content

Sabor: zakon o pogrebničkoj djelatnosti bez potpore većine


Mrljavac

ZAGREB,5. veljača 2009.(Hina) - Saborska vladajuća većina nije danas podržala prijedlog nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara da se kroz zakon o pogrebničkoj djelatnosti ta profesija posebno regulira.[PRBREAK][/PRBREAK]Željko Turk rekao je kako Klub HDZ-a ne može podržati nakanu da se pogrebnička djelatnost regulira na čisto tržišnoj osnovi.

 

Napominje, naime, da i Vlada u svom mišljenju, kojim predlaže odbijanje Lesarova prijedloga, ističe kako je pogrebnička djelatnost od posebnog značaja za lokalnu zajednicu, te da se stoga na nju može gledati kao na čisto tržišnu djelatnost, nego kroz načela komunalnog gospodarstva.

 

"S obzirom da je Vlada najavila pripremu novoga Zakona o komunalnom gospodarstvu, ovakav prijedlog zakona HDZ neće podržati", poručio je Turk.

 

Željko Vincelj je, pak, najavio potporu HNS-a predloženom zakonu, koji, naglasio je, prvi put u Hrvatskoj pogrebničku djelatnost cjelovito regulira.

 

Upozorio je da važeći Zakon o komunalnom gospodarstvu, kojim je regulirana i pogrebnička djelatnost, donio niz prijepora i sukoba između komunalnih pogrebničkih tvrtki i onih privatnih, i to uglavnom oko prijevoza pokojnika.

 

Vincelj upozorava i da neke lokalne jedinice raspisuju natječaje za privatne pogrebnike, iako u svojoj sredini imaju za taj posao osposobljene komunalne tvrtke.

 

Sabor je zasjedanje nastavio raspravom o paketu zakona kojima SDP predlaže ublažavanje posljedica krize na građane i gospodarstvo.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija