Jump to content

Sabor: Zastupnici poduprli izmjene Zakona o javnim cestama


Mrljavac

ZAGREB,4. prosinca 2008.(Hina) - Saborski su zastupnici večeras poduprli izmjene Zakona o javnim cestama kojima se uređuju uvjeti za područje interoperabilnosti sustava za naplatu cestarine i utvrđuju najniži sigurnosni zahtjevi za tunele, u skladu s pravnom stečevinom EU-a.[PRBREAK][/PRBREAK]Državni tajnik u Ministarstvu prometa Dražen Breglec objasnio je kako zakon po novom propisuje da elektronički sustavi za naplatu cestarine moraju omogućiti naplatu cestarine primjenom jedne od sljedećih tehnologija: satelitskog određivanja položaja vozila, mobilne komunikacije uporabom standarda GSM-GPRS i mikrovalne tehnologije.

 

Utvrđuju se i najniži sigurnosni zahtjevi za tunele u transeuropskoj cestovnoj mreži, odnosno za tunele dulje od 500 metara na autocestama i državnim cestama, te određuju subjekti koji će na temelju javne ovlasti upravljati tunelima i uspostavljati sigurnosne parametre.

 

Također, postavlja se zakonski okvir za imenovanje službenika za sigurnost za svaki tunel, koji će koordinirati sve preventivne i zaštitne mjere radi maksimalne sigurnosti svih sudionika u prometu.

 

Riječ je o "nadstranačkom" zakonu jer ceste su zajednički problem, ocijenio je državni tajnik Dražen Breglec.

 

Na upit iz SDP-a što će biti s njihovim prijedlogom da se motociklistima smanji cestarina, odgovorio je kako to pitanje ne treba rješavati zakonom te da se Vlada na prijedlog koncesionara, Hrvatskih autocesta, o tome već očitovala i smanjila cestarinu motociklistima.

 

Za prvu polovicu 2009. najavio je novi zakon o javnim cestama, što, kako je rekao, sada nije bilo moguće predložiti jer nije poznat financijski okvir. Osim toga potrebna je šira javna rasprava o tome zakonu koji treba povezati sa zakonima o gradnji, o koncesijama i drugima, dodao je državni tajnik Breglec.

 

Hrvatski sabor je za danas završio s radom.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija