Jump to content

Sabor: zastupnici za novi zakon o pravosudnim vježbenicima


Mrljavac

ZAGREB,24. lipnja 2008.(Hina) - Saborski zastupnički klubovi danas su najavili potporu prijedlogu novog zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu.[PRBREAK][/PRBREAK]Zastupnici SDP-a pri to su, međutim, ocijenili kako predloženi zakon ministru pravosuđa daje prevelike ovlasti.

 

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković obrazložio je kako je namjera zakona uvesti jedinstveno i kvalitetno obrazovanje pravnika koji žele pristupiti pravosudnom ispitu.

 

Vježbenici bi se u službu primali na temelju planova prijama, koje bi svake godine, na prijedlog predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika, donosilo Ministarstvo pravosuđa.

 

Povjerenstvo za izbor vježbenika bi, na temelju pismene provjere znanja, sastavilo listu kandidata, koji bi potom morali odraditi praksu u sudovima ili Državnom odvjetništvu, po programu usklađenom s programom Pravosudne akademije.

 

Predlaže se i da sudskim, državnoodvjetničkim i javnobilježničkim vježbenicima u Hrvatskoj mogu postati i državljani članica EU.

 

Zastupnik HDZ-a Ivo Grbić, dajući potporu predloženom zakonu ocijenio je kako je on značajan iskorak u reformi pravosuđa, koji će omogućiti kvalitetnu pripremu pravnika za pravosudni ispit, cjelovito obrazovanje vježbenika u pravosudnim tijelima, budućih sudaca i državnih odvjetnika.

 

I zastupnik HDZ-a Josip Leko najavio je da će podržati zakon, jer je "bolje uređen, nego neuređen sustav".

 

No, pri tom je ocijenio da predlagatelj ne slijedi proklamirana načela iz Strategije reforme pravosuđa, koja ističe potrebu cjeloživotnog obrazovanja i specijalizacije sudaca.

 

Leko tvrdi i da predloženi tekst daje prevelike ovlasti ministru pravosuđa, koji bi, uz ostalo, trebao utvrđivati program vježbeničke prakse, imenovati ispitno povjerenstvo, odlučiti koji će se vježbenik zaposliti te odlučivati o prizivima na rješenja ispitnog povjerenstva.

 

Smatra da bi dio tih ovlasti trebala preuzeti Pravosudna akademija, budući da ministar ne mora imati stručne kvalifikacije.

 

Njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević-Marinović neprihvatljivim smatra rješenje po kojem bi se pravosudnom ispitu moglo pristupiti najviše tri puta.

 

Upozorila je da broj polaganja u drugim zemljama nije ograničen, a zakon i strancima omogućuje rad u pravosudnim tijelima u Hrvatskoj.

 

Pravosudni ispit nazvala je "jednim od najtežih ispita koji se mogu zamisliti", a njezinoj se ocjeni pridružio i predsjedavajući Vladimir Šeks (HDZ), koji se prisjetio da mu je pravosudni ispit prije 40 godina prouzročio gastritis.

 

"I ja sam imao zdravstvenih problema. Na dan ispita nisam mogao ništa jesti, a tu noć ni zaspati od uzbuđenja", dodao je zastupnik SDP-a Boris Šprem.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija