Jump to content

Sabor završio raspravu o plaćama u lokalnoj upravi


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,28. srpanj 2009.(Hina) - Hrvatski sabor završio je danas raspravu o prijedlogu Zakona o plaćama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, u prvom čitanju, za kojega je SDP-ov Željko Jovanović rekao da je "napravljen u maniri najgorih socijalističkih uravnilovki".[PRBREAK][/PRBREAK]Pritom je napomenuo da se o smanjenju plaća u lokalnoj samoupravi nije razgovaralo ni s Udrugom gradova niti sa sindikatima. Naveo je i primjer Grada Rijeke, kako ocjenjuje, male i učinkovite uprave, gdje bi pročelnicima plaće mogle pasti i do 45 posto, uzmu li se u obzir novi, krizni porez i povećanje PDV-a.

 

"To je socijalistička uravnilovka i na to ne možemo pristati", ustvrdio je.

 

Tim zakonskim prijedlogom plaće u tijelima županija, gradova i općina ne bi smjele biti više od onih u državnoj upravi.

 

SDP-ov Boris Šprem ocijenio je da ključni problem nisu plaće lokalnih dužnosnika nego velik broj jedinica lokalne samouprave i velika administracija.

 

"Predloženi zakon korak je ka centralizaciji države", ustvrdio je i doveo u pitanje ustavnost takvog prijedloga, a podržala ga je i Ingrid Antičević-Marinović navodeći da će "vjerojatno ući u smotuljak neustavnih zakona".

 

Josip Salapić (HDZ) smatra da će se novim zakonom "uvesti red u šumu nereda" i uskladiti plaće kao mjerilo solidarnosti i mjeru štednje u uvjetima recesije.

 

Suprotno smatra HNS-ov Miljenko Dorić pitajući gdje je tu solidarnost i štednja kad državne tvrtke vrve bogato opremljenim uredima s luksuznim namještajem i tepisima.

 

"Uvijek će biti nezadovoljnih, osobito ako to znači smanjivanje plaća", zaključio je ministar Mlakar dodajući da će razmotriti prijedloge iz rasprave.

 

Sjednica je nastavljena raspravom o izmjenama zakona o PDV-u kojim se stopa povećava s 22 na 23 posto, od 1. kolovoza.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija