Jump to content

Sabor završio raspravu o zakonu o privatnim detektivima


Mrljavac

ZAGREB,29. siječnja 2009.((Hina)) - Saborski zastupnici na kraju današnjeg dana završili su raspravu o konačnom prijedlogu zakona o privatnim detektivima koji omogućuje obavljanje detektivske djelatnosti obrtnicima i trgovačkim društvima, a oporbeni su zastupnici upozorili na važnost toga zakona jer, naglašavaju, zadire u ljudska prava.[PRBREAK][/PRBREAK]Zakonom se propisuju uvjeti i način obavljanja privatne istražne djelatnosti te prava i obveze privatnih detektiva. Njihova djelatnost obuhvaća prikupljanje obavijesti i podataka potrebnih za utvrđivanje činjenica, uvid u osobne i druge podatke te uporabu i obradu osobnih i drugih podataka za potrebe naručitelja detektivskih usluga, u granicama ovlasti koju daje naručitelj i u skladu sa zakonskim odredbama.

 

Državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Ivica Buconjić naglasio je kako je jedna od najvažnijih novina u konačnoj inačici dodatak da će izgubiti ovlasti za obavljanje posla privatnog detektiva onaj detektiv koji javno objavi ili učini dostupnim podatke koje je prikupio u obavljanju detektivskog posla.

 

Svi su saborski klubovi naglasili kako je predlagač puno učinio tijekom dva čitanja prihvativši primjedbe zastupnika i saborskih odbora. Boris Šprem (SDP) rekao je kako, unatoč tomu što je zadovoljan zakonskim rješenjima, svejedno upućuje pet amandmana "kako bi se još popravio konačan prijedlog zakona" budući da on, kako tvrdi, "omogućuje zadiranje u ljudska prava".

 

Stoga, kaže, treba jako paziti pod kojim će se uvjetima omogućiti obavljanje djelatnosti privatnog detektiva.

 

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar nezadovoljan je što zakon privatnim detektivima omogućuje, uz ostalo, prikupljanje obavijesti i informacija o kandidatima za zapošljavanje i radnicima. "Što nam to treba u zakonu o privatnim detektivima? Imaju dosta posla u vezi s ljubavnicama i ljubavnicima, kuplerajem, razvodima brakova i svim ostalim. Sad ih ovlašćujemo da špijuniraju radnike i kandidate za posao", izjavio je Lesar.

 

Državni tajnik Buconjić u završnom je osvrtu kazao kako su upravo o toj odredbi savjetovali i s Ministarstvom gospodarstva, od kojega su, kaže, dobili mišljenje da je ta odredba u skladu sa Zakonom o radu i Međunarodnom konvencijom o radu. "Međutim, i to ćemo još jednom provjeriti", rekao je, naglasivši da im je cilj u konačnici predložiti verziju zakona koja će mogućnost zlouporabe ljudskih prava svesti na najmanju moguću mjeru.

 

U raspravi je Lesar u šali upitao i "što mislite kako bi se proveo kandidat za grobara koji bi na pitanje poslodavca je li spreman raditi i nedjeljom odgovorio da je spreman raditi besplatno, 'naročito ako bi se radilo o visokim državnim dužnosnicima".

 

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks nakon toga je otkrio da se on 1986. javio za posao grobara kad se nakon izlaska iz zatvora nije uspijevao zaposliti, a da su mu u komisiji rekli da će morati raditi danju i noću i praznikom, te pokapati rukovodioce. "Ja sam rekao da ću pokapati i danju i noću i praznikom rukovodioce i sve skupa, ali nisam bio primljen", rekao je Šeks.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija