Jump to content

Saborska rasprava o izmjenama Zakona o javnom okupljanju


Ane
 Dijeli

Hrvatski sabor sutra će ponovno raspravljati o izmjenama Zakona o javnom okupljanju kojima je zabranjeno okupljanje na Markovu trgu, a koje je nedavno ukinuo Ustavni sud.[PRBREAK][/PRBREAK]Ustavni je sud ukinuo izmjene tog Zakona, donesene sredinom srpnja, budući da su u Hrvatskom saboru izglasane običnom, a ne kvalificiranom većinom. Naime, za izmjene Zakona o javnom okupljanju glasovalo je 76 zastupnika, a budući da je riječ o organskom zakonu, za njega je potrebna kvalificirana većina od najmanje 77 glasova.

 

Ustavni sud je odlučio da Zakon prestaje važiti 31. ožujka iduće godine, i tako ostavio zakonodavcu četiri mjeseca da pronađe jedan zastupnički glas koji bi bio dovoljan za valjano izglasavanje zakona ili, pak, da predloži nova zakonska rješenja.

 

Zakonske izmjene propisuju zabranu okupljanja u krugu od najmanje 100 metara od sjedišta najviših državnih tijela, među kojima su Hrvatski sabor, Vlada i Ustavni sud koji se nalaze na Markovu trgu.

 

Prije Zakona o javnom okupljanju, zastupnici će, kako je najavljeno, raspraviti izmjene Zakona o upravnim pristojbama i Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, prijedlog Zakona o elektroničkoj ispravi, te dati suglasnost na Statut Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija