Jump to content

Saborski klubovi podijeljeni oko stanja u zatvorima


Mrljavac

ZAGREB, 13. veljača 2009. (Zagreb) - Saborski klubovi ostali su danas podijeljeni u tumačenju pokazatelja iz izvješća ministra pravosuđa o stanju zatvorskog sustava - oporba iz njega iščitava lošu kaznenu politiku, koja je dovela do zabrinjavajuće situacije, a vladajući smatraju da stanje nije alarmantno.[PRBREAK][/PRBREAK]Po riječima Ingrid Antičević-Marinović (SDP), 80 postotni porast broja zatvorenika u posljednjih osam godina pokazuje da su "zatvori puni i prepuni onih koji u njima ne bi trebali biti i samo opterećuju sustav, dok su na slobodi oni koji bi trebali biti u zatvorima".

 

Ustvrdila je da je vladajuća garnitura nezainteresirana za gospodarski kriminalitet te da u zatvorima završavaju uglavnom oni koji su otuđili 100 ili 200 kuna.

 

"Lošem sustavu neće pomoći ni gradnja novih kaznionica ni novo osoblje ni veće plaće", rekla je Antičević-Marinović, komentirajući mjere iz Akcijskog plana za unaprjeđenje zatvorskog sustava.

 

Njezina stranačka kolegica Gordana Sobol nezadovoljna je što u ministrovu izvješću nema ni govora o neprimjerenim puštanjima zatvorenika na vikende, o kojima su izvještavali mediji.

 

"U izvješću nema ni govora o zatvorenicima koji su šetali po špici i lizali sladolede u trgovačkim centrima", rekla je Sobol.

 

Najavila je da neće podržati izvješće. Dodala je da je negativno mišljenje o stanju u zatvorskom sustavu dala i Vlada, kad je smijenila ravnatelja sustava Ivana Damjanovića.

 

Damir Kajin (IDS) upozorio je da zatvorenici nerijetko postaju ovisni o opojnim drogama. Smatra da je drogu u zatvor nemoguće prokrijumčariti bez znanja čuvara. Neprihvatljivim drži i to što u zatvorima radi svega 37 posto zatvorenika.

 

Za rješavanje prekapacitiranosti zatvora, Kajin je predložio da se zatvorenike smjesti u rukometne arene u kojima nema natjecanja.

 

Ana Lovrin (HDZ) odbila je takve ocjene, ističući kako ni sama nije zadovoljna stanjem u zatvorskom sustavu, ali da ono nije alarmantno.

 

Po njezinim riječima problem je nastao zbog toga što povećanje broja zatvorenika nije pratilo i dostatno povećanje kapaciteta. Dodala je, međutim, kako je riječ o boljci s kojom nije suočena samo Hrvatska, nego i druge europske države.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija