Jump to content

Saborski klubovi traže strože kazne za netržišno ponašanje


Mrljavac

ZAGREB,16. listopada 2008.(Hina) - Saborski klubovi suglasili su se danas da Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja treba dati dodatne ovlasti u kažnjavanju onih koji krše pravila tržišnog natjecanja, jer smatraju da se propisane kazne do sad nisu adekvatno koristile.[PRBREAK][/PRBREAK]Ravnateljica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec podnijela je izvješće o radu Agencije, koja je lani riješila 270, ili 95 posto zaprimljenih predmeta - 217 iz područja tržišnog natjecanja, a ostalo iz djelatnosti državnih potpora.

 

Agencija je donijela odluke o zlouporabi vladajućeg položaja kod HT-a i T-mobilea, Tiska, Distri pressa, navela je Spevec, upozorivši da problemi postoje i u djelatnostima ovisnima o pomoći države poput brodogradnje, premda su, kaže, tu uočeni pozitivni pomaci.

 

SDP-ovac Maras smatra, međutim, da dosad nije bilo političke volje da se stane na kraj kršenju pravila tržišnog natjecanja.

 

"U Europskoj uniji lani je izrečeno 3,5 milijarde eura kazni zbog nepoštivanja pravila tržišnog natjecanja, a u Hrvatskoj simboličnih milijun kuna, a ne vjerujem da naši poduzetnici nisu skloni kršenju tih pravila", rekao je Gordan Maras (SDP).

 

"Ne štima ili zakonodavstvo ili kazne", rekao je Maras i dodao kako su dosad obično stradale "sitne ribe", ali ne i velike tvrtke koje su kažnjene samo upozorenjem, premda su godinama sustavno kršile zakon.

 

Negodovao je zbog činjenice da se uspjehom prikazuje intervencija države u smanjenju cijena prehrambenih proizvoda za nekoliko postotaka koji su prije toga poskupjeli 20 posto. "Nećemo državni intervencionizam, hoćemo slobodno tržište", rekao je i dodao da je zadatak države da prilagodi zakonodavstvo za stvaranje povoljnih tržišnih uvjeta, a ne da pregovara s poduzetnicima.

 

Njegov stranački kolega Slavko Linić upozorio je, pak, da hrvatski građani plaćaju skuplju hranu od one u zemljama u okruženju. Uzrok tome Linić vidi u činjenici da je trgovcima dopušteno da ujedno budu i proizvođači.

 

"Da bi njihovi proizvodi dospjeli u trgovine, proizvođači moraju pristajati na posebne ugovorne obveze, a rokovi plaćanja su neprihvatljivi i ekonomski neodrživi", upozorio je Linić, ustvrdivši da Agencija zna za takvo netržišno ponašanje.

 

"Zato hrvatski građani plaćaju skuplju hranu, što ih, uz inflaciju, vodi u siromaštvo", rekao je Linić, poručivši Agenciji da "nešto u tom dijelu mora promijeniti".

 

Po Liniću, problematična je i činjenica da je "trgovcima dopušteno širenje djelatnosti na trgovinu u medijima", a od Agencije je zatražio da onemogući takve koncentracije dok to još može učiniti.

 

Zlatko Koračević (HNS) podržao je ideju po kojoj bi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, kao što je to u Europskoj uniji, imala mogućnost izricanja kazni, dok bi za njenu kontrolu bio nadležan Trgovački sud u Zagrebu.

 

Izmjene Zakona o tržišnom natjecanju kojima bi se Agenciji povećale ovlasti u kažnjavanju najavila je i državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tamara Obradović-Mazal.

 

Odbacila je primjedbe SDP-ovaca da se Vlada ne bi smjela dogovarati s poduzetnicima o cijenama, ističući da će Vlada i dalje koristiti mogućnost da u neposrednom dijalogu sa sudionicima tržišta vidi koji su razlozi pojedinih poskupljenja.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija