Jump to content

Saborski klubovi za izmjene Zakona o zaštiti na radu


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,17. lipnja 2009.(Hina) - Saborski su klubovi pozdravili prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti na radu, jer je riječ o dodatnom poboljšanju zakona, ali i upozorili da se radi tek o "kozmetičkim promjenama" te da je za bitnije pomake nužno osigurati veći broj inspektora i specijalista medicine rada.[PRBREAK][/PRBREAK]Boris Kunst (HDZ) pozdravio je preciznije utvrđene obveze i odgovornosti poslodavaca, posebno obvezu da kontinuirano procjenjuju opasnost i štetnost uvjeta rada po zdravlje i sigurnost radnika.

 

"Na žalost, još uvijek su nedovoljno pozitivni rezultati na zaštiti zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu, a za posljedicu imamo blizu 250 tisuća invalida rada", kazao je Kunst, koji smatra da bi kazne za namjerno kršenje Zakona o zaštiti na radu trebale biti "zastrašujuće".

 

Posebno je pohvalio odredbu kojom se radnicima osigurava zdravstveni pregled svake tri godine, ističući da se svako investiranje u zdravlje radnika i poslodavcu i državi višestruko isplati.

 

I Biljana Borzan (SDP) ističe da svake godine život na radnom mjestu izgubi 25 do 50 radnika, a da je od 360 tisuća poslodavaca mjere prevencije provelo tek 32 tisuće njih, što je manje od 10 posto.

 

Vladu je prozvala da nema interesa za zaštitu zdravlja radnika, jer je u HITROREZ-u ukinula obvezu procjene opasnosti.

 

"Takvi su potezi idealna podloga za slučajeve poput 'Salonita', gdje je zbog štetnog utjecaja azbesta stradalo više stotina radnika", kazala je Borzan.

 

Vladu i poslodavce pozvala je da shvate kako je ulaganje u zaštitu na radu isplativo, upozorivši da je na liječenje ozljeda na radu lani potrošeno 670 milijuna kuna, a u preventivu uloženo samo 64 milijuna.

 

Damir Kajin (IDS) smatra da je nepošteno poslodavcima propisivati nove obveze, a podsjetio je da hrvatske poslodavce već tište brojni parafiskalni nameti, a da im probleme u posljednje vrijeme stvaraju i zabrane rada nedjeljom i pušenja.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija