Jump to content

Saborski klubovi za Konvenciju o kontaktima s djecom


Mrljavac

ZAGREB,17. listopada 2008.(Hina) - Prijedlog potvrđivanja Konvencije o kontaktima s djecom naišao je danas na nepodijeljenu podršku saborskih klubova, uvjerenih da će Konvencija unaprijediti prava i zaštititi interese djece.[PRBREAK][/PRBREAK]Državna tajnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić uvodno je navela da je Konvenciju do sada potpisalo 16 država članica Vijeća Europe, te da se njome nadopunjuje način ostvarivanja prava djeteta na susrete i druženja s roditeljem s kojim ne živi ili bliskim srodnikom.

 

Naglasila je da se djeci daje pravo da se izjasni o kontaktima s roditeljem, što je, ističe, naročito važno u slučajevima kad se dijete odvede u drugu državu bez znanja drugog roditelja.

 

Naime, preciznije se uređuje područje uspostavljanja prekograničnih kontakata djeteta, kao i mjere osiguranja i jamstva kako bi se osigurao povratak djeteta u mjesto gdje uobičajeno živi nakon razdoblja određena za kontakt.

 

Za provođenje Konvencije u 2009. osigurano je 650.000 kuna u državnom proračunu.

 

Klubovi su podržali rješenje po kojemu bi djeca imala pravo na vlastiti stav u postupcima koji ga se tiču, jer smatraju da će to zaštititi djecu od manipulacija roditelja u traumatičnim brakorazvodnim parnicama.

 

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) upozorila je, međutim, da su neka prava djeteta u Hrvatskoj na višoj razini od one što ju propisuje predložena konvencija.

 

Ustvrdila je, međutim, da se podbacilo u provođenju zakona. "U nemogućnosti da se naplati alimentacija od neodgovornih roditelja koji ne plaćaju uzdržavanje svoje djece, išlo se linijom manjeg otpora pa ovrhe stižu na mizerne penzije baka i djedova", tvrdi Antičević-Marinović.

 

"Čudim se da smo zaboravili da su bake i djedove uvele bivše vlade. Ako ste smatrali da to treba mijenjati mogli ste predložiti kad se mijenjao Obiteljski zakon", uzvratila joj je Dorica Nikolić.

 

Sjednica je nastavljena raspravom o prijedlogu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija