Jump to content

Saborski klubovi za strože kazne u cestovnom prijevozu


Mrljavac

ZAGREB, 7. listopada 2010.(Hina) - Saborski klubovi pozdravili su danas vladin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, na temelju kojih će se prekršaji i kazne u području socijalnog zakonodavstva izjednačiti s onima u Europskoj uniji.[PRBREAK][/PRBREAK]Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Ivica Perović uvodno je objasnio da su prekršaji u EU svrstani u tri kategorije - manje ozbiljnih, ozbiljnih i vrlo ozbiljnih prekršaja, koje će ubuduće vrijediti i u Hrvatskoj.

 

Predloženim izmjenama predviđene su i sankcije za radionice koje i nakon isteka propisanih dozvola nastavljaju s provjerom i ugradnjom tahografa, a uvode se i kazne za vozače koji protupravno manipuliraju tahografima.

 

Klubovi su uvjereni da će nova pravila bitno poboljšati sigurnost na cestama, budući da su sadašnje kazne znatno niže nego u EU i stimuliraju prijestupnike.

 

Marijana Petir (HSS) pozdravila je izuzeće za specijalna vozila za prijevoz pčela, a predložila je da se odredbe o radnom vremenu i obaveznom odmoru vozača ne odnose ni na zimsku službu. Obrazložila je da bi one u mogle dovesti u pitanje funkcioniranje te službe, no Perović joj je odgovorio da je Hrvatska predložila takvo izuzeće, ali da ga je Europska komisija odbila.

 

Kazao je i da sva vozila zimskih službi imaju po nekoliko posada te da je jednako važno i pitanje sigurnosti na cestama.

 

Zastupnici su podržali ratifikaciju ugovora o zajmu s Europskom bankom za obnovu i razvoj iz kojega će se s 12 milijuna eura financirati izgradnja putničkog terminala u šibenskoj luci.

 

Državni tajnik Ministarstva mora Mario Babić naglasio je da je u hrvatskim lukama u tijeku jedan od najvećih investicijskih zahvata u proteklih deset godina, vrijedan više od 500 milijuna eura.

 

U sklopu tog zahvata u tijeku je izgradnja i proširenje kontejnerskog terminala u Rijeci i izgradnja nove luke u Gaženici, na uporabu je predan prošireni gat u Splitu, u Pločama je predan prvi kontejnerski terminal, a iduće godine počinju radovi na novom terminalu za rasute terete, dok je u Dubrovniku predana nova putnička obala, naveo je Babić.

 

Sabor je time završio radni dio današnjega zasjedanja, a u tijeku su pripreme za svečanu sjednicu u povodu Dana neovisnosti.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija