Jump to content

Saborski odbor o Zakonu zračnom prometu


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,2. lipnja 2009. (Hina) - SDP-ovac Boris Šprem prosvjedovao je danas na sjednici saborskog Odbora za zakonodavstvo zbog činjenice da se kroz novi Zakon o zračnom prometu briše mogućnost osnivanja neprofitne pravne osobe za zračni prijevoz unesrećenih u prometu.[PRBREAK][/PRBREAK]Šprem je upozorio da čak 30 posto unesrećenih u koji preminu u razdoblju od jednog mjeseca nakon nesreće umire zato što im pomoć nije pružena na vrijeme.

 

"Godinama se raspravlja i govori da treba organizirati pomoć iz zraka, ali ništa se ne događa, a sada takvu mogućnost izbacujemo iz zakona", ustvrdio je Šprem, upozorivši da je ključno da u prvom satu nakon nesreće liječnik stigne do pacijenta, a ne obrnuto.

 

Šprem nije prihvatio ni objašnjenje državnog tajnika u Ministarstvu prometa Dražena Bregleca da će se podzakonskim aktom propisati licenciranje komercijalnih zračnih prijevoznika, pa i onih za pomoć unesrećenima.

 

Šprem, međutim, inzistira da komercijalni letovi nisu pravo rješenje, jer, tvrdi, europske zemlje imaju razvijene mreže za pomoć unesrećenima u prometu i kardiovaskularnim bolesnicima, a pomoć im pružaju humanitarne, a ne komercijalne organizacije.

 

Odbor je podržao prijedlog Zakona o putnim ispravama, kojim će se uvesti biometrijske putovnice, s elektroničkim nosačem podataka, koji će sadržavati biometriju lica i otiske prsta obje ruke.

 

Diplomatske i službene biometrijske putovnice uvest će se od srpnja ove, a za građane od početka iduće godine.

 

Članovi Odbora suglasni su, međutim, da je popis osoba kojima je moguće izdati diplomatsku putovnicu predugačak.

 

"Zašto su tu predsjednici gospodarske i odvjetničke komore, a nema predsjednika drugih komora, HAZU-a, Liječničkog zbora itd", upitao je Šprem, a vanjski članovi Odbora smatraju da većini osoba s popisa nije ni potrebna takva putovnica.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija