Jump to content

Saborski zastupnici za izmjene Zakona o elektroničkom potpisu


Mrljavac

ZAGREB,20. lipnja 2008.(Hina) - Hrvatski je sabor na samom početku današnjeg zasjedanja raspravio prijedlog izmjena Zakona o elektroničkom potpisu, koji je naišao na nepodijeljenu podršku zastupnika.[PRBREAK][/PRBREAK]Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tamara Obradović uvodno je naglasila da je riječ o usklađivanju zakona s europskim propisima, na temelju kojega će hrvatski poslovni subjekti usluge certificiranja moći primati i od davatelja u inozemstvu, a hrvatski davatelji takvih usluga moći će, pak, raditi za subjekte iz EU.

 

Kao novinu istaknula je ukidanje obveze prethodne dozvole za davatelje certifikacija i njihovu dobrovoljnu akreditaciju.

 

Dodala je da je praksa pokazala kako dobrovoljna akreditacija daje znatno bolje rezultate, budući da se korisnici radije obraćaju akreditiranim davateljima usluga.

 

Zdenko Franić (SDP) predložene je izmjene nazvao znatnim poboljšanjem, a izrazio je nadu da će promjene, uz poslovne subjekte, osjetiti i građani s odgovarajućim tehničkim mogućnostima, kojima bi se, kaže, trebalo omogućiti dobivanje dokumenata državne uprave elektroničkim putem.

 

Od Vlade je zatražio da poslove akreditiranja povjeri Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji, koja je, ističe, priznata u Europi i u svijetu.

 

Tamara Obradović odgovorila mu je da je Vlada na tragu njegovih razmišljanja, te da će "naći pravi način na koji će poduprijeti tu svoju svijetlu točku infrastrukture".

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija