Jump to content

SAD: Nove optužbe zbog nezakonite trgovine dionicama


Zex

WASHINGTON/NEW YORK - Američko Povjerenstvo za zaštitu burzovnog poslovanja(SEC) objavilo je nove optužbe protiv nekoliko osoba zbog nezakonite trgovine dionicama i naveo bivšeg burzovnog brokera Davida Pajčina i njegova suradnika Eugena Plotkina kao organizatore zavjere.[PRBREAK][/PRBREAK]Prema optužnici otvorenoj u utorak u newyorškom sudu Pajčin, bivši analitičar tvrtke Goldman Sachs i Eugen Plotkin, analitičar iste tvrtke, organizirali su trgovinu dionicama temeljem povlaštenih informacija koja je donijela najmanje 6,7 milijuna dolara ilegalne zarade, rekao je SEC.

 

Cijeli slučaj počeo je u kolovozu prošle godine kada je SEC otkrio da je Sonja Antičević, umirovljena krojačica iz Omiša, zaradila 2 milijuna dolara trgujući dionicama Reeboka temeljem povlaštene informacije da će tu tvrtku kupiti Adidas-Solomon.

 

SEC je utvrdio da je zapravo Pajčin (29), rođak Sonje Antičević, trgovao u njezino ime.

 

Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci istrage SEC je otkrio i druge unaprijed smišljene krugove za trgovinu temeljem povlaštenih informacija , rekao je Mark Schonfeld, direktor ureda SEC-a za područje sjeveroistoka.

 

Prema trećoj dopunjenoj optužnici Pajčin i Plotkin su dobili informacije o šest predstojećih fuzija ili kupovina tvrtki, među ostalima i Reeboka i Adidasa, od analitičara tvrtke Merrill Lynch Stanislava Shpigelmana i potom trgovali dionicama temeljem tih

informacija i obavještavali druge u SAD-u i Europi koji su trgovali i davali dio ilegalne zarade njima dvojici.

 

Pajčin je u početku trgovao u svoje ime, ali je kasnije otvorio brokerske račune na ime svoje tetke Sonje Antičević kao i prijateljice Monike Vujović, "egzotične plesačice".

 

SEC je u kolovozu već optužio Pajčina i Antičević i još nekoliko osoba za nedopuštenu trgovinu dionicama Reeboka i blokirao njihove račune.

 

Pajčin i Plotkin su također optuženi da su trgovali temeljem informacija koje su unaprijed dobili iz kolumne magazina Business Week prije njegove pojave na kioscima. Dvije su osobe zaposlene u tiskari magazina za njih radile tako što bi ukrale primjerke magazina i unaprijed dostavljale nazive dionica koje su u kolumni povoljno prikazane što im je podiglo cijenu.

 

SEC je u optužnici naveo ukupno 13 optuženih među kojima su osim Pajčina i Antičević također i Monika Vujović iz New Yorka, Zoran Šormaz i Ilija Borac iz Zagreba i Perica Lopandić iz Reinbeka u Njemačkoj.

 

Optužnica kaže da je Antičević dopustila Pajčinu da trguje preko niza računa pod njezinim imenom i da je za sudjelovanje u tim prijevarama dobila najmanje 30.000 eura.

 

Objavljujući optužnicu Schonfeld je zahvalio na pomoći u istrazi među ostalim i Hrvatskom povjerenstvu za vrijednosne papire.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija