Jump to content

SAD priznao pravo na azil žrtvi nasilja u obitelji


Mrljavac
 Dijeli

WASHINGTON,18. prosinca 2009.(Hina) - Nakon 10 godina užasnog nasilja koje je trpila od supruga, Rody Alvarado je 1995. pobjegla iz rodne Guatemale u SAD i zatražila azil, koji joj je odobren prošloga tjedna nakon 14 godina pravne bitke, izvješćuje u petak američki mediji.[PRBREAK][/PRBREAK]Prošloga tjedna, u odluci na jednoj stranici, sudac u San Franciscu, konačno je odobrio njezin zahtjev. To je bila kulminacija duge osobne odiseje za Alvarado, i teškog pravnog predmeta, koji je potakao strasti u raspravi o imigracijskoj politici u SAD-u.

 

Obamina administracija kaže da izrađuje propise koji bi omogućili ulaz u zemlju i drugim žrtvama nasilja u obitelji, koje osjećaju da nemaju drugoga izlaza nego pobjeći iz zemlje.

 

Ako ti prijedlozi propisa budu prihvaćeni, to bi bilo prvi puta da savezna vlada službeno priznaje žrtvama nasilja u obitelji pravo na politički azil.

 

"Pitanje je vrlo složeno, a mi napredujemo s izradom propisa koji će se odnositi na te slučajeve", izjavio je glasnogovornik ministarstva domovinske sigurnosti Matt Chandler.

 

Trenutačno, gotovo svi tražitelji azila u SAD-u navode da su progonjeni od vlade a ne od nekoga pojedinca. Pored toga, uspješni tražitelji azila moraju dokazati da su progonjeni zbog vjere, političkih uvjerenje, rase, nacionalnosti ili pripadnosti pojedinoj društvenoj skupini.

 

Zagovornici strožeg nadzora granica i restriktivne imigracijske politike u SAD-u, prigovorili su proširenju prava na azil za žrtve domaćeg nasilja, ističući da je tvrdnje o nasilju u obitelji teško provjeriti i da će to povećati broj imigranata.

 

U fiskalnoj godini 2008., američka vlada je primila 47,459 zahtjeva za azilom a odobrila 10,743, što je pad u odnosu na 2007. kada je primljeno 54,957 zahtjeva, od kojih je 12,807 odobreno.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija