Jump to content

SAD prvi puta izabran u Vijeće za ljudska prava UN-a


Mrljavac
 Dijeli

WASHINGTON/NEW YORK,12. svibnja 2009.(Hina) - Opća skupština UN-a u utorak je izabrala 18 zemalja koje će biti članice Vijeća za ljudska prava UN-a u iduće tri godine, među kojima je pet zamalja izabrano prvi put: Sjedinjene Države, Mađarska, Belgija, Norveška i Kirgistan, priopćeno je u sjedištu UN-a u New Yorku.[PRBREAK][/PRBREAK]Administracija Baracka Obame je kandidaturom SAD-a za članicu Vijeća za ljudska prava UN-a prekinula američku politiku bojkotiranja tog tijela, koje je Opća skupština UN-a osnovala u svibnju 2006., kao zamjenu za kritiziranu Komisiju UN-a za ljudska prava.

 

Prethodna američka administracija Georgea W. Busha, smatrala je Vijeće protuizraelski nastrojenim, pa nije ni tražila izbor u njega.

 

Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice, rekla je novinarima kako SAD i dalje vjeruje da je to tijelo manjkavo, ali će na njegovoj reformi raditi "iznutra".

 

"očekujemo unutarnju suradnju sa širokim spektrom članica na jačanju i reformi Vijeća za ljudska prava", kazala je Rice.

 

SAD je jedna od 18 zemalja koje su izabrane na trogodišnji mandat u Vijeće za ljudska prava, sa sjedištem u Ženevi, koje ukupno broji 47 članica.

 

Među 18 izabranih zemalja su neke koje su i same kritizirana zbog kršenja ljudskih prava, kao što su Kina, Kuba i Saudijska Arabija.

 

Većina članica izabrana je po sustavu regionalnih skupina, u kojima se zemlje unaprijed dogovore o kandidatima.

 

U skupini Zapadna Europa i druge, gdje su bila tri kandidata za tri mjesta, SAD je dobio 167 glasova, Norveška 179, a Belgija 177. Novi Zeland je prethodno odustao od kandidature u korist SAD-a.

 

Konkurencija je postojala u istočnoeuropskoj skupini zemalja, gdje su izabrani Rusija i Mađarska, a otpao je Azerbajdžan. Također, u afričkoj skupini u Vijeće su izabrane Kamerun, Džibuti, Mauricijus, Nigerija i Senegal a otpala je Kenija.

 

Iz Azije su, bez konkurencije, izabrani Bangladeš, Kina, Jordan, Kirgistan i Saudijska Arabija, a isto tako iz Latinske Amerike - Kuba, Meksiko i Urugvaj.

 

Članice Vijeća ne mogu biti birane nakon dva uzastopna mandata.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija