Jump to content

SAD: RH dodana popisu zemalja za privrem. ili sezonsko zapošljavanje


Mrljavac

WASHINGTON,25. siječnja 2010.(Hina) - Američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano, uvrstila je Hrvatsku među 11 novih zemalja koje su ušle u program izdavanja neuseljeničkih viza H-2A i H-2B, koje omogućuju privremeno ili sezonsko zapošljavanje u SAD-u.[PRBREAK][/PRBREAK]Programi H-2A i H-2B omogućuju poslodavcima u SAD-u da dovedu strane državljane u SAD za popunu privremenih ili sezonskih poslova za koje američki radnici nisu dostupni, navodi se u odluci Ministarstva domovinske sigurnosti.

 

Na popisu 11 novih zemalja, objavljenom u ponedjeljak u američkom Federalnom registru, su Hrvatska, Ekvador, Etiopija, Irska, Litva, Nizozemska, Nikaragva, Norveška, Srbija, Slovačka i Urugvaj. One su dodane skupini od 28 zemalja, koje već sudjeluju u tim programima.

 

Prvi popis zemalja sudionica programa H-2A i H-2B viza, objavljenom u prosincu 2008., prestao je vrijediti 18. siječnja. Nakon savjetovanja s državnom tajnicom Hillary Clinton, ministrica Napolitano utvrdila je da 11 novoodređenih zemalja ispunjavaju mjerila potrebna za sudjelovanje u programima H-2A i H-2B viza, istaknulo je ministarstvo domovinske sigurnosti.

 

U posebnim slučajevima, Ministarstvo domovinske sigurnosti može dopustiti radniku iz zemlje koja nije na popisu sudionica, da dobije pravo sudjelovanja u programu H-2A ili H-2B, ako je to u interesu SAD-a.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija