Jump to content

SAD se vraća u Vijeće za ljudska prava UN-a


Mrljavac
 Dijeli

WASHINGTON,1. travnja 2009.(Hina) - Američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton i stalna predstavnica SAD-a pri UN-u Susan Rice objavile su u utorak da će SAD ove godine tražiti mjesto u Vijeću za ljudska prava UN-a, čime se prekida politika Busheve administracije koja je bojkotirala to tijelo UN-a zbog utjecaja koje unutar njega imaju države s represivnim režimima.[PRBREAK][/PRBREAK]"Ljudska prava su bitan element američke globalne vanjske politike", kazala je Clinton u priopćenju State Departmenta. "Zajedno s ostalima, angažirat ćemo se u unapređenju sustava ljudskih prava UN-a".

 

"Oni koji pate od zlostavljanja i ugnjetavanja diljem svijeta, kao i oni koji su posvetili živote promicanju ljudskih prava, trebaju Vijeće koje će biti uravnoteženo i vjerodostojno", kazala je Rice.

 

SAD, po njezinim riječima, traži ponovni izbor u Vijeće, jer vjeruje da djelujući unutar njega to Vijeće može učiniti učinkovitijim forumom za promicanje i zaštitu ljudskih prava.

 

Vijeće za ljudska prava, osnovano u ožujku 2006., međuvladino je tijelo unutar sustava UN-a koji čine 47 izabranih članica s misijom jačanja, promicanja i zaštite ljudskih prava. Idući krug izbora za trogodišnji mandat u Vijeću, održat će se 15. svibnja u Općoj skupštini UN-a u New Yorku.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija