Jump to content

SAD: Senat potvrdio Erica Holdera za ministra pravosuđa


Mrljavac

WASHINGTON,3. veljače 2009.(Hina) - Američki Senat u utorak je podržao imenovanje Erica Holdera kao prvog američkog ministra pravosuđa afroameričkog podrijetla, nakon što je njegova kandidatura naišla na veliki otpor oporbenih republikanaca.[PRBREAK][/PRBREAK]Senat je potvrdio imenovanje Holdera s 75 glasova za i 21 protiv, a svo protivljenje došlo je iz redova republikanaca.

 

Holdera (57), zamjenika ministra pravosuđa u administraciji bivšeg predsjednika Billa Clintona, republikanci su u raspravi kritizirali zbog suodgovornosti za kontroverzno Clintonovo pomilovanje financijaša Marca Richa, posljednjeg dana predsjedničkog mandata 2001. godine. Rich je pred optužbama za kaznena djela pobjegao iz SAD-a u Švicarsku.

 

Republikanci su također dovodili u pitanje Holderovu predanost borbi protiv terorizma zbog zabrane oštrih metoda ispitivanja osumnjičenih, te izrazili zabrinutost zbog njegova odnosa prema ustavnom pravu na držanje i nošenje oružja.

 

Predsjednik senatskog Odbora ta pravosuđe demokrat Patrick Leahy rekao je da je potvrda Holdera ispunjenje sna vođe pokreta za građanska prava Afroamerikanaca Martina Luthera Kinga da će jednoga dana u SAD-u o svakome suditi prema karakteru, a ne po boji kože.

 

Holder će imati ključnu ulogu u planovima Obamine administracije da se za godinu dana zatvori Guantanamo, zatočenički centar za osumnjičene za teroriste u istoimenoj američkoj mornaričkoj bazi na Kubi.

 

Holder je saslušanju pred odborom 15. siječnja rekao da će za uspostavu zamjenskog sustava za Guantanamo trebati više vremena nego što su se neki nadali.

 

Holder se na saslušanju ogradio od prakse prijašnje administracije Georgea W. Busha, nazivajući "mučenjem" grube metode ispitivanja osumnjičenih kao što je tzv. 'waterboarding' (simulirano pogubljenje utapanjem). Zajamčio je da će u borbi protiv terorizma koristiti "sva raspoloživa sredstva", ali uz poštivanje ljudskih prava i Ustava. Također je najavio energičnu borbu protiv financijskog kriminala.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija