Jump to content

SAD: Senat usvojio zakon o istraživanju matičnih stanica


Ane

WASHINGTON,11. travnja(Hina) - Američki Senat u srijedu je prihvatio zakonsku mjeru kojom se ublažavaju ograničenja za financiranje istraživanja embrionalnih matičnih stanica iz saveznog proračuna, ne obazirući se na prijetnju predsjednika Georgea W. Busha da će ponovno staviti veto na taj zakon, koji treba proširiti put do novih metoda liječenja.[PRBREAK][/PRBREAK]Senat je prijedlog izglasao sa 63 glasa za i 34 protiv, što je vrlo blizu dvotrećinskoj većini koja je potrebna da bi se srušio predsjednikov veto.

 

"Nemamo svaki dan priliku glasati da liječimo bolesne. To je plemenit cilj", kazala je u raspravi demokratska senatorica Claire McCaskill.

 

Pitanje istraživanja embrionalnih matičnih stanica bilo je jedno od ključnih etičkih pitanja tijekom kampanje za kongresne izbore u studenom 2006., a do senatskog usvajanja zakona dolazi u manje od 100 dana otkako su demokrati preuzeli kontrolu nad oba doma Kongresa.

 

"Mi ćemo, izravno ili neizravno, koristiti savezni novac da bismo uništavali embrije", usprotivio se senator Tom Coburn, iz Oklahome. Coburn je kazao tvrdnje znanstvenika o prekretnici u istraživanju embrionalnih stanica nisu potkrijepljene dokazima te da su se matične stanice odraslih već pokazale vrlo korisnima u različitim situacijama.

 

Očekuje se da će Predstavnički dom Kongresa, koji je ove godine usvojio sličnu mjeru, prihvatiti senatsku verziju kako bi ona bila upućena Bushu.

 

"Zakon prelazi moralnu liniju tako da novac poreznih obveznika koristi za uništavanje ljudskih embrija, i to je moralne linija za koju je predsjednik rekao da je neće prijeći, i zbog tih će razlika staviti veto na zakon", kazala je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

 

Matične stanice, koje se stvaraju u prvim danima nakon začeća, imaju sposobnost preobrazbe u različite oblika tkiva i organa, i potencijal za liječenje bolesti kao što su mladenački dijabetes, te Parkinsonova i Alzheimerova bolest.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija