Jump to content

SAD: Senatski odbor podupro Holdera za ministra pravosuđa


Mrljavac

WASHINGTON,28. siječnja 2009.(Hina) - Odbor za pravosuđe američkog Senata u srijedu je podupro imenovanje Erica Holdera za prvog ministra pravosuđa SAD-a afričko-američkog podrijetla, čija je kandidatura naišla na otpor oporbenih republikanaca zbog njegove povezanosti s protuslovnim oprostom danim zadnji dan administracije Billa Clintona.[PRBREAK][/PRBREAK]Holderovo imenovanje trebao bi ubrzo potvrditi Senat u punu sastavu.

 

Senatski Odbor za pravosuđe glasovao je sa 17-2 za potvrdu imenovanja Holdera, zamjenika ministra pravosuđa u vrijeme bivšeg predsjednika Billa Clintona.

 

Holder je smatran "najslabijom karikom" među kandidatima za članove vlade Baracka Obame zbog oštrih kritika republikanaca na račun njegove suodgovornosti za Clintonovo pomilovanje odbjeglog financijaša Marca Richa zadnjeg dana predsjedničkog mandata 2001.

 

Republikanski članovi odbora prošli su tjedan na sedam dana odgodili Holderovo saslušanje.

 

Holder je priznao grešku, a najviše rangiran republikanac u odboru, senator Arlen Specter, danas je podupro njegovo imenovanje, unatoč prijašnjoj suzdržanosti.

 

"Mislim da je važno što je Holder bio voljan iskreno priznati grešku", rekao je Specter. Od osam republikanaca u odboru dva su glasovala protiv.

 

Holder će igrati ključnu ulogu u planovima Obamine administracije da se za godinu dana zatvori Guantanamo, zatočenički centar za osumnjičenike za terorizam u istoimenoj američkoj mornaričkoj bazi na Kubi.

 

Na saslušanju pred odborom 15. siječnja rekao je da će za uspostavu zamjenskog sustava za Guantanamo trebati više vremena nego su se neki nadali.

 

Holder se na saslušanju jasno ogradio od prakse prijašnje administracije Georgea W. Busha, nazivajući "mučenjem" grube metode ispitivanja osumnjičenih kao što je tzv. "waterboarding" (simulirano pogubljenje utapanjem). Zajamčio je da će se u borbi protiv terorizma koristiti "svim raspoloživim sredstvima", ali poštujući ljudska prava i Ustav. Također je najavio odlučnu borbu protiv financijskog kriminala i jačanje protumonopolnih zakona.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija