Jump to content

SAD u izvješću o stanju ljudskih prava kritizira Kinu


Mrljavac
 Dijeli

WASHINGTON/ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Američki State Department u petak je objavio izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu u 2010. godini, u kojem ocijenjuje da se stanje ljudskih prava u Kini pogoršava te kako je nemoguće predvidjeti hoće li zaživjeti demokratski prevrati na Bliskom istoku.[PRBREAK][/PRBREAK]Izvješće o stanju ljudskih prava u 194 zemlje i teritorija, no ne i u SAD-u, identificiralo je tri trenda: progon aktivista za zaštitu ljudskih prava, pojačane napore vlada u kontroli Interneta, te rašireno nasilje i diskriminaciju protiv rasnih, vjerskih i etničkih manjina.

 

U izvješću se navodi da su kršenja ljudskih prava prošle godine bila "posebno ozbiljna" u Bahreinu, Libiji i Siriji, koji su sada zahvaćeni masovnim pobunama.

 

State Department također izdvaja ozbiljna kršenja ljudskih prava u Iranu, Iraku i Mijanmaru, Obali bjelokosti i Zimbabveu, kao i u Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji.

 

Predstavljajući izvješće na više od 7.000 stranica, američka državna tajnica Hillary Clinton je rekla da je "bila posebno nadahnuta hrabrošću i odlućnošću aktivista na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi i drugim represivnim društvima, koji su zahtijevali mirne promjene i poštivanje njihovih univerzalnih ljudskih prava".

 

Clinton je naglasila kako je "duboko zabrinuta" izvješćima da je Kina od veljače zatočila desetke ljudi, uključujući tu odvjetnike, pisce, umjetnike i aktiviste.

 

"Svjedočimo negativnim trendovima koji su se pogoršali u prvoj polovici 2011.", rekla je Clinton navodeći primjer uhićenja Aia Weiweia, poznatog suvremenog umjetnika i aktivista dok se u nedjelju ukrcavao na let za Hong Kong.

 

"Takva uhićenja u suprotnosti su s vladavinom prava i pozivamo Kinu da oslobodi one koji su uhićeni zbog toga što su koristili svoja međunarodno priznata prava na slobodu izražavanja i da poštuju osnovne slobode i temeljna prava svih građana Kine", istaknula je Clinton.

 

U izvješću, koje se odnosi na 2010., ne spominju se detaljno narodne revolucije kojima su svrgnuti dugogodišnji vladari u Tunisu i Egiptu i koje su izazvale borbe za vlast u Bahreinu, Libiji, Jemenu i drugim arapskim državama. "U ovome trenutku ne možemo predvidjeti ishod tih promjena, a još godinama nećemo znati dugoročne učinke", ocijenio je State Department u izvješću.

 

U dokumentu se istodobno kaže kako će "regija Bliskog istoka a s time i cijeli svijet, bili unaprijeđeni" ako građani uspiju sa sadašnjim zahtjevima za izgradnju održivih demokracija i poštivanje njihovih ljudskih prava.

 

Naglašavajući posebno primjer Tunisa koji je pokrenuo tzv "arapsko proljeće" i Egipta, u izvješću stoji kako "svjedočimo narodnim zahtjevima za razumnom političkom participacijom, temeljnim slobodama i boljim gospodarskim prilikama".

 

Raširena uporaba kamera na mobitelima i mogućnost objave video snimaka dramatično su pojačali demokratske prosvjede diljem svijeta, ali su proizveli i zazor vlada koje žele jaču kontrolu nad informacijskim tokovima, navodi, među ostalim, State Department.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija