Jump to content

SAD: za građane iz zemalja neviznog režima nove provjere


Mrljavac

BRUXELLES, 29. srpnja 2008. (Hina/AFP) - Građani zemalja Europske unije koji ne trebaju vize za Sjedinjene Države, kao i drugih zemalja koje su u američkom neviznom režimu, morat će ispuniti nove internetske formulare koji će uključivati pitanja o njihovu zdravlju i eventualnoj kriminalnoj prošlosti.[PRBREAK][/PRBREAK]Taj novi elektronski sustav (ESTA) predstavljen je u ponedjeljak u Bruxellesu u američkom predstavništvu pri EU. Pilot-faza njegove primjene počinje u petak, a sustav bi trebao biti operativan od 12. siječnja 2009.

 

Sustav traži od građana da do tri dana prije putovanja ispune formulare koje su inače trebali ispunjavati prije dolaska u američke zračne luke.

 

Ljudi će morati odgovoriti na primjerice pitanja o zaraznim bolestima, psihičkim poremećajima, uporabi droge, o tome jesu li bili uhićeni zbog neke vrste kršenja zakona ili uključeni u špijuniranje, terorističke aktivnosti ili genocid.

 

Europska komisija priopćila je da će nadzirati shemu kako se ne bi dogodilo da se zapravo radi o prikrivenim vizama, te će svoju ocjenu dati u studenome, oko mjesec dana nakon što bi pilot-program trebao završiti.

 

"ESTA nije viza", rekla je dužnosnica u američkom ministarstvu za domovinsku sigurnost Jacke Bednarz, dodajući: "To je dodatni korak" za koji će trebati nekoliko minuta da se ispuni.

 

Trenutno je autorizacija za putovanje putem weba besplatna, ali Bednarz je upozorila da to u budućnosti vjerojatno neće biti tako.

 

"U budućnosti, možda će biti uvedene pristojbe", rekla je, ali nije željela nagađati kada niti pod kojim uvjetima.

 

Formular će morati ispunjavati građani: Andore, Australije, Belgije, Britanije, Bruneja, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Islanda, Irske, Italije, Japana, Lihtenštajna, Luksemburga, Monaka, Nizozemske, Novog Zelanda, Portugala, San Marina, Singapura, Slovenije, Španjolske, Švedske i Švicarske.

 

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija