Jump to content

Sadamovo suđenje nastavlja novi sudac


Ane

Nakon ostavke suca Rizgara Amina, novi će sudac od 24. siječnja preuzeti predsjedanje postupkom protiv bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina i sedmorice suoptuženika pred iračkim visokim kaznenim sudom.[PRBREAK][/PRBREAK]Sudac Amin, koji je predsjedao kaznenom komorom visokog suda na kojem se odvija suđenje bivšem iračkom diktatoru, "sigurno neće voditi raspravu 24. siječnja", rekao je sudski izvor AFP-u.

 

Očekivalo se da sudac Rizgar Amin predsjeda tom raspravom i nakon toga objavi razloge svojeg povlačenja.

 

"Još nije izabran njegov zamjenik, ali bi, logično, to trebao biti onaj koji mu je sjedio zdesna – Said al-Amaši", rekao je izvor, dodavši kako bi novi sudac, koji će trajno zamijeniti Amina, trebao biti izabran nakon početka nastavka suđenja, ako Amin u međuvremenu ne promijeni odluku.

 

Sud je u nedjelju priopćenjem potvrdio ostavku suca Amina, od koje on nije odustao.

 

"Sucu smo poslali izaslanstvo suda kako bi ga uvjerilo da nastavi suđenje, no bez uspjeha", izjavio je za Reuters glavni tužitelj na Sadamovom suđenju Džafar al-Musavi. "Ostaje pri svojoj ostavci. Neće doći u Bagdad i neće predsjedati idućom raspravom", dodao je.

 

Iračka vlada odbila je njegovu ostavku, ali to neće pokolebati Amina u njegovoj odluci, rekao je al-Musavi.

 

Amin nije službeno priopćio koji su razlozi njegove odluke, no dao je jasno do znanja kako je iznimno nezadovoljan raznim intervencijama do kojih dolazi tijekom suđenja i pritiscima što ih na njega čine vlada i šijitski politički čelnici koji ga (zato što je Kurd) smatraju preblagim sucem.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija