Jump to content

Sastanak ministara EU za pravosuđe i unutarnje poslove


Ane

ZAGREB/LUXEMBOURG, 19. travnja 2007. (Hina) - Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova EU dogovorili su se u četvrtak na sastanku u Luxembourgu da će osnovati sustav međusobnog informiranja o građanima trećih zemalja koji su protjerani iz određene zemlje članice zbog terorističkih aktivnosti, poticanja na diskriminaciju, mržnju ili nasilje, objavljeno je na internetskoj stranici njemačkog predsjedništva EU.[PRBREAK][/PRBREAK]"Dogovoreni sustav upozoravanja daje vlastima određene zemlje članice mogućnost da vrlo rano upozore drugu članicu o građaninu treće zemlje koji je protjeran jer je bio prijetnja sigurnosti", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble.

 

"Razmjena informacija koja je danas dogovorena osigurava da svaka zemlja članica koja primi takvu informaciju može poduzeti svoje vlastite, potencijalno potrebne sigurnosne mjere u vrlo ranom stadiju", dodao je.

 

Njemačko predsjedništvo EU smatra uspostavu sustava upozoravanja važnim doprinosom prema jačanju europske suradnje u borbi protiv međunarodnog terorizma.

 

Ministri su se također dogovorili o principima koji će činiti temelj budućih pravila o pravnoj nadležnosti i zakonima koji će se primjenjivati u slučaju prekograničnih brakorazvodnih parnica.

 

EU želi postići da se, neovisno o zemlji članici gdje se vodi brakorazvodni postupak supružnika iz različitih zemalja, primjenjuju ista pravila.

 

U ovom trenutku, svaka zemlja članica ima svoja vlastita pravila o tome koji se zakon treba primijeniti kada se radi o razvodu supružnika koji imaju različita državljanstva ili kada par živi u zemlji koja nije matična ni jednom od njih.

 

Stoga je Komisija dala prijedlog da se donesu uniformirana pravila o tome koji će se zakon primjenjivati za razvode s međunarodnom dimenzijom. To će rezultirati pravnom sigurnošću za supružnike, dodaje se.

 

Velika većina ministara dala je potporu dogovorenim principima iz predložene regulative, ali detalji se još moraju razraditi.

 

Ministri su također dali konačno zeleno svjetlo za dogovor s Moskvom o olakšavanju viznog režima za Ruse koji putuju u EU. Po novim pravilima, procedura za dobivanje turističkih viza bit će olakšana, a viza će koštati 35 eura. Odluka o odobravanju vize morat će se donijeti u roku od 10 dana.

 

Istim dogovorom traži se od Rusije da primi natrag svakog ilegalnog imigranta koji uđe u EU preko njezinih granica.

 

Ministri su dalje razgovarali o kažnjavanju poticanja rasne mržnje i negiranju genocida, a, kako javlja agencija AP, Litva, Estonija i Latvija pozvale su na uključivanje staljinističkih zločina u nacrt zakona o tom pitanju.

 

"Staljinizam i nacizam trebali bi biti tretirani na jednaki način", rekla je glasnogovornica litavske delegacije pri EU Jurgita Apanaviciute.

 

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija