Jump to content

Screening o poslovnom nastanu i slobodi pružanja usluga


Ane
 Dijeli

Provjera usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, faza koja prethodi konkretnim pregovorima, nastavlja se u ponedjeljak s poglavljem pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga.[PRBREAK][/PRBREAK]Razmatra se pravo na osnivanje tvrtki i sloboda pružanja usluga bilo gdje unutar EU. Tu su i pravila o zaštiti osobnih podataka i priznavanje kvalifikacija za određena zanimanja.

 

Pregovaračima Hrvatske i Turske predstavnici Europske komisije objašnjavat će u ponedjeljak i utorak europsko zakonodavstvo u tom poglavlju acquis communautairea, jednim od 35 poglavlja o kojima će se pregovarati tijekom pristupnih pregovora.

 

Hrvatski pregovarač za to poglavlje je Siniša Petrović, a radnu skupinu predvodi Tatjana Josipović.

 

To je prva faza screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva, kada Komisija objašnjava acquis predstavnicima kandidatskih zemalja, a u drugoj fazi, na bilateralnom sastanku, hrvatski će pregovarači odgovarati na upite Europske komisije i iznijeti u čemu se zakonodavstvo razlikuje od europskog.

 

Europska pravna stečevina u tom poglavlju propisuje da države članice moraju osigurati da nacionalno zakonodavstvo ne ometa pravo poslovnog nastana, odnosno pravo na osnivanje tvrtki, te slobodu pružanja prekograničnih usluga bilo gdje unutar Europske unije.

 

Također postoje usklađena pravila koja se moraju poštivati da bi unutarnje tržište funkcioniralo, a to se ponajviše odnosi na financijski sektor te pravila o zaštiti osobnih podataka i određenih usluga informacijskog društva.

 

Tu su još i pravila o uzajamnom priznavanju kvalifikacija za određena zanimanja.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija