Jump to content

Šest članica EU-a u američkom bezviznom režimu


Mrljavac

ZAGREB/BRUXELLES, 17. studenog 2008. (Hina) - Državljani šest članica EU-a - Češke, Slovačke, Estonije, Mađarske, Litve i Latvije - mogu od danas putovati u Sjedinjene Države bez viza, prenose agencije.[PRBREAK][/PRBREAK]Te države pridružile su se "starim" članicama EU-a te Sloveniji koje su uključene u američki bezvizni režim po kojem za poslovne i turističke posjete Sjedinjenim Državama u trajanju do 90 dana nije potrebna viza.

 

Da bi ušle u taj program, države su morale potpisati bilateralne sporazume sa SAD-om o strožim sigurnosnim mjerama u skladu s protuterorističkim propisima u SAD-u, koje među ostalim uključuju biometrijske putovnice i razmjenu DNK podataka o kriminalcima.

 

Europska komisija jako se protivi tim sporazumima smatrajući da bi zemlje članice Washingtonu mogle omogućiti uvid u više podataka nego što to dopuštaju pravila Unije. Komisija se zauzima za zajednički pristup i pregovara s Washingtonom za uključenje svih zemalja članica u bezvizni režim.

 

Washington unatoč tomu vodi zasebne pregovore sa još šest zemalja članica - Bugarskom, Rumunjskom, Ciprom, Grčkom, Maltom i Poljskom. Neke od njih u bezvizni bi režim mogle biti uključene prije nego što novoizabrani američki predsjednik Barack Obama 20. siječnja preuzme dužnost.

 

SAD će od 12. siječnja iduće godine početi primjenjivati novi sustav nadzora putnika iz država uključenih u bezvizni režim. Uvest će elektronski sustav za odobravanje putovanja (ESTA), koji će zamijeniti sadašnje formulare I-94 koji se popunjavaju po dolasku u SAD. Putnici će najmanje tri dana prije putovanja svoje podatke morati postali putem interneta.

 

U američki bezvizni režim od danas je uključena i Južna Koreja, tako da je njime sada obuhvaćeno 34 država.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija