Jump to content

Šest godina zatvora za ratni zločin


Zex

Županijski sud u Sisku danas je u prvostupanjskom postupku osudio Mirka Vučkovića iz Gline zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom na zatvorsku kaznu od šest godina.[PRBREAK][/PRBREAK]Vučkovića je Vijeće Županijskog suda u Sisku, kojemu je predsjedao sudac Ivica Veršić, proglasilo krivim zbog toga što je "prema vjerodostojnim iskazima svjedoka, u svibnju i lipnju 1992. u Joševici kod Gline, zajedno s Nikolom Solarom i drugim osobama, upotrebom otvorenog plamena, zapalio pet kuća s gospodarskim objektima, jedan sjenik i priključeni objekt u vlasništvu civila hrvatske narodnosti".

 

U sudskom postupku svjedoci su Vučkovića teretili da je u svibnju 1992. u Joševici kod Gline zapalio kuće i gospodarske objekte Marijana Mihaljevića, Zlatka Škrinjara, Ivana Modronje i Petra Šubarića, a u lipnju kuću i gospodarske objekte Ivana Mihaljevića te sjenik i priključni objekt Milke Velebit.

 

Sudac Veršić naveo je da je osuđujuća presuda donesena na temelju iskaza svjedoka ispitanih u sudskom postupku. Primjerice, svjedokinja Mira Dujmović opisala je događaje u kojima je sudjelovao Vučković, a koje je promatrala skrivena, rekao je Veršić, dodavši da Sud nije imao razloga sumnjati u njezin iskaz. Kazao je da svjedokinja Mira Dujmović dobro pozna optuženoga Vučkovića, da je bila u dobrim odnosima s njegovom obitelji, posebno s njegovom suprugom, s kojom je razmjenjivala knjige.

 

Osudu je Sud donio i na temelju iskaza svjedokinje Milke Velebit, koja je, dok je optuženi Vučković palio njezin štagalj, s kćerkom bila na suši nekoliko metara od njega.

 

Sudsko je vijeće pri utvrđivanju krivnje i odmjeravanju kazne utvrdilo da su predmeti Vučkovićeva napada bili civilni objekti zaštićeni međunarodnim pravom, uzimajući kao otegotnu okolnost njegovu bezobzirnost, jer je dan nakon paljenja kuće Milke Velebit došao k njoj i pitao ju kako je i tko joj je to mogao učiniti.

 

Kao olakotnu okolnost sud je uzeo činjenicu da je optuženi skrbnik petero djece.

 

Kaznu od šest godina izrečenu u prvostupanjskom postupku, Sud, prema riječima suca Veršića, smatra primjerenom za počinjena kažnjiva djela.

 

Optuženom Vučkoviću produžen je pritvor.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija