Jump to content

Šest mj.ranije obavijestiti HZMO o namjeri podnoš.zahtjeva za mirovinu


Mrljavac

ZAGREB, 28. siječnja 2010. (Hina) - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je danas buduće umirovljenike da šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu obavijeste Zavod o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu.[PRBREAK][/PRBREAK]Postupak se, kako je priopćeno, pokreće dostavljanjem Obavijesti o namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu nadležnoj područnoj službi HZMO-a gdje je osoba koja podnosi zahtjev bila posljednji put osigurana, a ako je od posljednjeg osiguranja proteklo više od 12 mjeseci, prema mjestu prebivališta. Ako je prebivalište podnositelja zahtjeva u inozemstvu, nadležna je područna služba na čijem je području bilo posljednje osiguranje.

 

Zavod je omogućio korisnicima da i preko internetske stranice Zavoda www.mirovinsko.hr mogu poslati i zahtjev za informativni izračun mirovine, te popuniti i poslati Obavijest za pretkompletiranje podataka.

 

Obavijest osiguranika ne smatra se zahtjevom za priznanje prava već se osigurava mogućnost prikupljanja i kontrole podataka o stažu osiguranja i plaći, odnosno osnovici za osiguranike koji idu u mirovinu kako bi im se, nakon podnošenja zahtjeva, što prije donijelo rješenje i počela isplaćivati mirovina.

 

Zahtjev za priznanje prava na starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu može se podnijeti najranije dva mjeseca prije prestanka osiguranja.

 

Uz popunjenu Obavijest potrebno je priložiti radnu knjižicu ili ovjerenu presliku radne knjižice, izjavu, odnosno dokaze o stažu osiguranja ostvarenom u inozemstvu, ako je osiguranik radio u inozemstvu, te druge dokaze o stažu koji nije u potpunosti utvrđen ili upisan u radnu knjižicu.

 

Tiskanica Obavijest o namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu dostupna je na internetskoj stranici www.mirovinsko.hr ili u područnim službama i ispostavama Zavoda, a dodatne informacije mogu se dobiti i na INFO telefonima Zavoda 0800 - 63 63 63 i 01/ 4891 - 666.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija