Jump to content

Šibenik: Slučaj bivše bračke sutkinje Domić - završne riječi


Mrljavac

ŠIBENIK, 25. veljače 2010. (Hina) - Iznošenjem završene riječi splitskoga Županijskoga državnog odvjetništva te obrane danas je na Županijskome sudu u Šibeniku nastavljeno suđenje bivšoj sutkinji s Brača Ivani Domić, koja je s još 12 suoptuženika optužena za nezakonitosti u vezi s utvrđivanjem vlasništva i uknjižbe zemljišta na tom otoku od 1995. do 2004. godine.[PRBREAK][/PRBREAK]Time su mnogim Bračanima oteta zemljišta i nekretnine vrijedni oko 75 milijuna kuna, navodi se u optužnici. Zamjenik splitske županijske državne odvjetnice Žarko Štrbac u završnoj je riječi istaknuo da su svi optuženici krivi po svim točkama optužbe te je pozvao sud da ih proglasi krivima. Ivana Domić, kako je rekao, nakon 1995., kada je postala predsjednica Općinskoga suda u Supetru, "promijenila je svoj način rada te je predmete zakazivala jedan za drugim". Tako bi u dva sata zakazala 30 ili 40 predmeta. Također nije izvodila dokaze niti je provjeravala osnovanost tužbe, a sve presude u slučajevima za koje se tereti izricala je zbog odsutnosti tuženih. Štrbac je ustvrdio kako je sebi dodjeljivala sve parnične predmete kada je prebivalište tuženih bilo nepoznato. Tako je donijela niz nezakonitih presuda, pri čemu je drugim osobama osigurala protupravnu imovinsku korist, rekao je Štrbac, dodajući da se njezin rad kosio sa sudskim poslovnikom i zakonom, a svoj položaj sutkinje i predsjednice suda svjesno je zloupotrebljavala te je između nje i ostalih optuženika postojao i određeni dogovor.

 

Zato je zatražio da se Ivani Domić izreče kazna zatvora te da se zatvorska kazna izreče i bračkim odvjetnicima Zoranu Vuloviću i Miljenku Jovanoviću koji su, kako je rekao, dogovorom, poticanjem i pomaganjem utjecali na niz nezakonitih presuda, a njihovi su klijenti stekli nepripadajuću imovinsku korist. Štrbac je zatražio da se Domić, Vuloviću i Jovanoviću zabrani sudska i odvjetnička djelatnost jer su, rekao je, tim profesijama svojim ponašanjem učinili veliku štetu. Predložio je da se svim optuženicima koji su stekli nepripadajuću imovinsku korist ona i oduzme.

 

Branitelji prvooptužene Ivane Domić Ivica Matas i Nedjeljko Ivančević istaknuli su pak kako tijekom ovog kaznenog postupka nije dokazano da je Domić iskoristila svoj položaj da bi drugim osobama pribavila protupravnu imovinsku korist niti je dokazano da je bila u dogovoru s ostalim optuženicima. Ivančević je zapitao po kojim je kriterijima sastavljana optužnica. Ustvrdio je da je ona paušalna, dodajući kako mu se čini da je sastavljena po "općenarodnoj tezi o korumpiranom pravosuđu".

 

Od cijelog posla Ivana Domić nije imala nikakve koristi niti se obogatila, izjavio je. Zapitao je također je li optužnica sastavljena prema, kako je rekao, "determinističkim principima", ocjenjujući da je zadnji takav proces u Hrvatskoj bio onaj kardinalu Alojziju Stepincu.

 

Pozvao je sudsko vijeće da ne potpadne pod utjecaj medijskih napisa o Ivani Domić kao "osobi koja je ukrala pola Brača". Za Ivanu Domić zatražio je oslobađajuću presudu.

 

Sutra će na Županijskome sudu u Šibeniku završnu riječ izreći i branitelji ostalih optuženika.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija