Jump to content

Šimonović najavio uspostavu novog sustava upravnog sudovanja


Mrljavac
 Dijeli

SPLIT, 26. listopada 2009. (Hina) - Ministar pravosuđa Ivan Šimonović danas je najavio uspostavu novog sustava upravnog sudovanja u Hrvatskoj koji bi, po njegovim riječima, s radom trebao početi 1. siječnja 2012. godine i ubrzati rješavanje 37.000 predmeta na upravnome sudu.[PRBREAK][/PRBREAK]Ministar Šimonović to je rekao na trećem simpoziju "Hrvatsko-francuski upravnopravni dani", koji se danas i sutra održava u Mediteranskom institutu za znanost i život (MEDILS) u Splitu. Organizatori skupa su Pravni fakultet iz Splita i Centar za europsku dokumentaciju i istraživanja "Robert Shuman" iz Splita u suradnji s Državnim vijećem Francuske i Sveučilištem "Pantheon Assas" - Pariz 2.

 

Šimonović je istaknuo da će se donošenjem zakona o upravnim sporovima, čiji prijedlog uskoro ide na drugo čitanje, završiti promjena cjelokupnoga hrvatskog procesnog zakonodavstva, koje se mijenja kako bi se štitila prava građana i ubrzali postupci po standardima EU-a, rekao je ministar Šimonović.

 

Istaknuo je kako je nužno donijeti novi zakon o upravnim sporovima jer je sadašnji još iz razdoblja bivše SFRJ.

 

"Upravni sud trenutačno ima 37.000 neriješenih predmeta. Zbog bolje zaštite prava građana, treba zaživjeti nova nadležnost upravnog sudovanja", rekao je ministar Šimonović. U tom kontekstu objasnio je kako će po novom zakonu o upravnim sporovima, čije je donošenje u proceduri, "upravni sudovi imati punu jurisdikciju i punu nadležnost za utvrđivanje činjenica, a ne samo primjenu pravde".

 

"U skladu s time, na prvom stupnju upravnog sudovanja uvodi se obvezna usmena rasprava", dodao je ministar Šimonović. Po njegovim riječima, uvodi se i nova organizacija upravnih sudovanja tako što će se prvostupanjske odluke donositi u regionalnim upravnim sudovima u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku i tako će se upravni sudovi više približiti građanima.

 

Ministar uprave Davorin Mlakar rekao je na simpoziju u Splitu da se u Hrvatskoj pokazuje potreba za uspostavom posebne institucije - ministarstva za državnu javnu upravu. Istaknuo je da je vlada s predsjednicom Jadrankom Kosor na čelu "predana reformama u državnoj i javnoj upravi" te kako "postoji zamisao okupljanja kadrova koji bi mogli provesti te reforme". Pritom je pozvao goste iz Francuske, sudionike splitskog simpozija, da svojim znanjem i iskustvom pomognu u edukaciji hrvatskih kadrova za obavljanje poslova u državnoj i javnoj upravi 'na nov način'.

 

Predsjednik Upravnog suda Hrvatske Ivica Kujundžić naglasio je da će nakon prihvaćanja zakona o upravnim sporovima "početi teži dio u tom sudovanju jer treba smanjiti veliki broj predmeta (37.000) koji se trenutačno nalaze na upravnome sudu".

 

"Sigurno je da će reformom državne i javne uprave broj predmeta na upravnome sudu biti smanjen", rekao je Kujundžić.

 

 

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija