Jump to content

Šimonović: Tiha je revolucija u pravosuđu


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,21. listopada 2009.(Hina) - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o prijedlogu zakona o pravosudnoj akademiji, po kojemu bi se pravosudne ustanove od 2012. punile prvim naraštajem sudaca i državnih odvjetnika sa završenom dvogodišnjom izobrazbom u državnoj školi za pravosudne dužnosnike.[PRBREAK][/PRBREAK]Zakon je u prvom čitanju predstavio ministar pravosuđa Ivan Šimonović, koji je rekao da zakon uvodi "tihu revoluciju u pravosuđu", te da će, zbog objektivnih i transparentnih kriterija po kojima će se za suce i državne odvjetnike birati najbolji kandidati, zasigurno obilježiti iduće desetljeće hrvatskog pravosuđa.

 

Predviđa da je za rad škole potrebno 30,6 milijuna kuna na godinu, a primala bi kandidate s najboljim rezultatima na pravosudnom i prijamnom ispitu.

 

U trenutku upisa oni bi već bili primljeni u radni odnos i raspoređeni u odgovarajuće sudove i državna odvjetništva, gdje bi obavljali praktični dio nastave i radili kao savjetnici. Nakon uspješna školovanja u tim bi pravosudnim ustanovama bili imenovani za suce i državne odvjetnike.

 

Natječaj za prijam kandidata raspisivao bi se jednom na godinu, najkasnije do početka listopada, i to na temelju plana o potrebnom broju sudaca i zamjenika državnih odvjetnika koji za svaku kalendarsku godinu izrađuje ministarstvo pravosuđa.

 

Kandidate za suce biralo bi tročlano povjerenstvo koje bi između svojih članova imenovala Državno sudbeno vijeće i Državnoodvjetničko vijeće.

 

Na natječaj bi se mogli javiti kandidati koji su na pravosudnom ispitu ostvarili najmanje 70 bodova, a svaki kandidat bit će upućen i na psihološki test radi provjere socijalnih sposobnosti. "Važno je da se radi o stabilnim osobama", kazao je Šimonović.

 

Akademiju bi vodili upravni odbor, programsko vijeće i ravnatelj s dva zamjenika - svi iz redova sudaca i državnih odvjetnika.

 

O prijedlogu zakona o pravosudnoj akademiji raspravljaju saborski klubovi.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija