Jump to content

Šimonović: više ne u pravosuđe po babi i stričevima


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 13. studenog 2009. (Hina) - Ministar Šimonović ustvrdio je danas da se u pravosuđe više neće moći dolaziti i napredovati po babi i stričevima, nego samo prema stručnim kriterijima.[PRBREAK][/PRBREAK]Govoreći na otvorenju okruglog stola "Objektivni i transparentni kriteriji za imenovanje i napredovanje pravosudnih dužnosnika" Šimonović je ustvrdio kako će promjene zakona kojima je svrha ojačati neovisnost pravosuđa obilježiti hrvatsko pravosuđe sljedećih desetljeća.

 

Riječ je o zakonu o sudovima, državnom odvjetništvu Državnome sudbenom vijeću i Pravosudnoj akademiji, a novine su jačanje objektivnih i transparentnih kriterija za izbor i napredovanje sudaca, unaprjeđenje obrazovanja pravosudnih dužnosnika, što treba dovesti do jačanja neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa.

 

Predložene promjene nadići će jednu vladu i jedan saziv Sabora pa je iznimno važno da one dobiju konsenzus saborskih zastupnika i struke, rekao je ministar na skupu u Hrvatskoj obrtničkoj komori na kojem su bili suci, državni odvjetnici, zastupnici i diplomati Europske komisije i država članica EU-a.

 

Predsjednik Vrhovnoga suda Branko Hrvatin rekao je da suci, za razliku od političara, ne trebaju popularnost, no, kako je dodao, potrebno im je zadobiti povjerenje. O nepotizmu u sudstvu govori se paušalno, istaknuo je te ustvrdio kako ga u sudstvu i tužiteljstvu ima sigurno dvostruko manje nego u drugim profesijama.

 

Također je rekao da treba razmotriti zakonske prijedloge o novom načinu imenovanja sudaca i državnih odvjetnika jer bi ulazak u te profesije trebalo dopustiti i onima koji neće pohađati Državnu školu za pravosudne dužnosnike.

 

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić podupro je Zakon o Pravosudnoj akademiji, a zauzeo se za to da se pri napredovanju u državnom odvjetništvu više vrednuje praksa. Istaknuo je i da u proračunu treba osigurati više novca za Pravosudnu akademiju.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija