Jump to content

Sindikat s ministricom o položaju službenika


Zex

Predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske razgovarali su s ministricom pravosuđa Anom Lovrin o statusu državnih službenika i namještenika u pravosudnom i zatvorskom sustavu, koji obuhvaća oko 12.000 zaposlenih, priopćeno je iz tog sindikata.[PRBREAK][/PRBREAK]Predsjednik sindikata Ivica Ihas od ministrice je zatražio poboljšanje njihova položaja istaknuvši da je prethodna ministrica stala na povećanju plaća ovlaštenim zemljišno-knjižnim referentima, uzrokujući time nove nelogičnosti u hijerarhiji i nezadovoljstvo ostalih sudskih službenika.

 

Službenici na sudovima često su izloženi šikaniranju, mobingu, verbalnim i fizičkim prijetnjama, ne plaćaju im se prekovremeni sati i pasivna dežurstva, niti primaju dodatak na uvjete rada, rekao je Ihas.

 

Ukazao je na sudsku praksu da pojedini suci ne priznaju ili nedovoljno vrednuju kolektivni ugovor, kao i neujednačenu praksu u vezi prava iz kolektivnih ugovora. Sindikat traži da se to regulira izmjenama Zakona o parničnom postupku.

 

Upozoreno je i na prekapacitiranost zatvorskog sustava, te je predložena hitna korekciju koeficijenata zaposlenih u zatvorskom sustavu.

 

Spomenut je i slučaj predsjednice bjelovarskog Prekršajnog suda Ružice Pavlović Drmačić, protiv koje je sindikat podnio kaznenu prijavu zbog zabrane štrajka.

 

Ta je sutkinja, koja je nedavno po treći puta imenovana predsjednicom Prekršajnog suda, osam godina obnašala dužnost sutkinje u sukobu interesa, jer je istovremeno bila pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela štefanjske Općine, a sumnjalo se u nezakonit prijam u službu djelatnice koja je bila svjedok u njezinu korist u zabrani štrajka.

 

Na tvrdnje sindikata Lovrin je odgovorila da se radilo o jednom od dvjestotinjak imenovanja, a u tom trenutku nije raspolagala sindikalnim informacijama, ali će ih pozorno razmotriti.

 

Zalagat ću se da se sve unutar sustava odvija po zakonu i kolektivnom ugovoru, rekla je Lovrin.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija