Jump to content

Sindikati: Kolektiv.pregovori za djelatnike u javnim službama protuzakoniti


Mrljavac

ZAGREB, 20. lipnja 2007. (Hina) - Kolektivni pregovori za zaposlenike u javnim službama su protuzakoniti, jer je krajem ožujka ove godine, istekom temeljnog kolektivnog ugovora, pregovaračkom odboru, također istekao mandat, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare osam sindikata javnih službi.[PRBREAK][/PRBREAK]Nezavisni sindikat zaposlenih u Hrvatskom zdravstvenom osiguranju, Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje mirovinsko-invalidskog osiguranja, Sindikat računovođa, tajnika i tehničkog osoblja u socijalnoj skrbi, školstvu i zdravstvu, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske, Sindikat zaposlenih u Hrvatskom mirovinskom osiguranju, Sindikat obrazovanja EU21, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu i Hrvatski školski sindikat Preporod, koji zajedno organiziraju oko 18 tisuća zaposlenika, potpisali su izjavu sa zahtjevom da sudjeluju u radu pregovaračkog odbora, koju su uputili premijeru Ivi Sanaderu.

 

Sindikati u izjavi traže da se pregovarački odbor sindikata javnih službi formira u skladu sa Zakonom o radu, te da se završetkom kolektivnog pregovaranja svim zainteresiranim sindikatima koji djeluju u javnim službama omogući potpisivanje temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

 

Pregovori za temeljni kolektivni ugovor zapali su u sferu političko-sindikalnog podzemlja, ocijenio je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić dodajući da se protuzakonito ponaša i Vlada, kao jedna od pregovaračkih strana.

 

Istekom kolektivnog ugovora ističe i mandat pregovaračkom odboru, a novi se može formirati ili dogovorom svih sindikata, ili prebrojavanjem članova sindikata, na temelju čega Gospodarsko socijalno vijeće odlučuje o sastavu pregovaračkog odbora, pojasnio je Stipić, dodajući da aktualno pregovarački odbor nije odabran niti na jedan od ta dva legalna načina.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija