Jump to content

Sjedinjene Američke Države izručile Mitra Arambašića


Ane
 Dijeli

Sjedinjene Američke Države sinoć su Hrvatskoj izručile Mitra Arambašića, bivšeg zapovjednika tzv. Martićeve milicije u Otišiću, osuđenog u odsutnosti na dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina, u razdoblju od 11. ožujka 1991. do 4. kolovoza 1995.[PRBREAK][/PRBREAK]Na dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu Arambašića je osudio splitski Županijski sud, čiju je odluku u žalbenom postupku potvrdio i Vrhovni sud.

 

Nakon dolaska u Hrvatsku Arambašić je, nekoliko minuta nakon ponoći, smješten u zagrebački Okružni zatvor, a tijekom dana je sproveden u zatvor u Splitu. U vrijeme kada mu je Vrhovni sud potvrdio presudu u procesu protiv tzv. peručke skupine, zbog niza zločina počinjenih uglavnom nad civilima, Arambašić se nalazio u SAD-u.

 

U rujnu 2002. otkriven je i uhićen u Sioux Fallsu u američkoj saveznoj državi Južna Dakota na temelju međunarodne tjeralice, a američki i hrvatski mediji o tome su prvi put pisali mjesec dana poslije. Prema podacima američkih medija, Arambašić je u Sioux Fallsu živio sa ženom i dvoje djece. U Ameriku je došao kao izbjeglica 2000., nakon čega je radio u mesnoj industriji i gradskom autobusnom poduzeću. Uhićen je kad je pokušao produljiti valjanost radne dozvole. Njegov je odvjetnik nakon uhićenja tvrdio da će se usprotiviti izručenju, koje je Hrvatska zatražila u rujnu 2001., jer je Arambašić navodno u Hrvatskoj bio mučen.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija