Jump to content

Skoplje: zaštita prava Hrvata u Makedoniji i Makedonaca u RH


Mrljavac

SKOPLJE, 27. siječnja 2009. (Hina) - Na prvoj sjednici međuvladina Mješovitog odbora za provedbu Sporazuma o zaštiti prava Hrvata u Makedoniji i Makedonaca u Hrvatskoj, održanoj od utorak u Skoplju, postignut je dogovor o primjeni visokih kriterija u zaštiti prava nacionalnih manjina po europskim standardima, ocijenili su supredsjedatelji odbora Petar Barišić i Sašo Todorovski.[PRBREAK][/PRBREAK]Na sjednici je dogovorena metodologija rada, način razmjene informacija te predlaganje mjera i aktivnosti vladama za provedbu toga sporazuma koji predstavlja visok doseg zaštite manjina po standardima EU-a, istaknuli su Barišić i Todorovski.

 

Prava se odnose na isticanje nacionalne pripadnosti, pisma, kulture, jezika, a da bi se to ostvarilo, države trebaju osigurati novac, što prije svega ovisi o materijalnim mogućnostima obiju država, no za početak je izražena obostrana spremnost za provedbu odredaba sporazuma u potpunosti, naglasio je Barišić.

 

Todorovski je kazao da je hrvatska manjina u Makedoniji malobrojnija od nekih drugih i da je zato do sada bila donekle zanemarena, što se ispravlja sporazumom te je izrazio zadovoljstvo odnosom prema Makedoncima u Hrvatskoj.

 

Zamjenik makedonskog ministra vanjskih poslova Zoran Petrov izrazio je zadovoljstvo što se projekt, koji je pokrenula hrvatska strana, počinje provoditi i može služiti za primjer mnogim državama koje još nisu spremne za zaštitu prava nacionalnih manjina iako su neke od njih i članice EU-a.

 

Predsjednica Zajednice Hrvata u Makedoniji Snježana Trojačanec, koja sudjeluje u radu odbora, izjavila je kako se nada da će pitanje financiranja, što je najveća teškoća te zajednice, biti uskoro riješeno osnivanjem Agencije za zaštitu prava manjina.

 

U radu odbora, osim predstavnika ministarstava znanosti i kulture i ureda za nacionalne manjine obiju zemalja, sudjeluje i predsjednik Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj Angel Mitrevski.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija