Jump to content

Skup o većoj zastupljenosti žena u sindikatima


Mrljavac

MAKARSKA, 4. prosinca 2008. (Hina) - Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Gordana Lukač-Koritnik večeras je, sudjelujući u Makarskoj na 4. nacionalnom koordinacijskom sastanku žena Hrvatske udruge sindikata (HUS), ocijenila kako su žene u Hrvatskoj znatno diskriminiranije nego u EU.[PRBREAK][/PRBREAK]Smatra kako je potrebno kvalitetnije provoditi zabranu diskriminacije žena u radnim odnosima po odredbama Zakona o radu, Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

 

Sindikalistice iz nezavisnih sindikata Brodomerkura, Brodosplita, Dalmacijavina, INAŠ-a, Novog sindikata Plive, Sindikata Istre i Kvarnera te nezavisnih sindikata radnika Luke i Hrvatskih autocesta na trodnevnu će skupu raspravljati o temi "Osnaživanje žena u sindikatima kroz promoviranje aktivnog sudjelovanja žena u radu sindikata".

 

Svrha je unaprijediti rad sindikalistica i bolje zaštititi članice sindikata HUS-a od svih oblika diskriminacije u zapošljavanju i na radnom mjestu.

 

Sindikalistice su istaknule kako primjenom Zakona o radu valja stvoriti nove uvjete po kojima bi se smanjila mogućnost višekratna obnavljanja ugovora o radu na određeno vrijeme, što dio hrvatskih poslodavaca nerijetko čini prema ženama. I u sindikalnim tijelima žene bi trebale biti zastupljenije, rečeno je na skupu u Makarskoj.

 

U radu sindikalnog skupa, na kojemu će biti podneseno izvješće o radu Žena HUS-a za 2007./2008. te donesen Plan aktivnosti za iduću godinu, sudjeluju i voditelj Županijskog ureda HUS-a u Splitu Jozo Marić, regionalna koordinatorica Ženske mreže Međunarodne konfederacije sindikata Jasna Petrović i glavna koordinatorica Žena HUS-a Katarina Perković.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija