Jump to content

Skuplje premije, viša naknada ozljeđenima


Ane
 Dijeli

Kako bi se zaštitile žrtve stradale u prometnim nesrećama te naše zakonodavstvo uskladilo s onim u EU-u, Vlada je na sjednici iznijela prijedlog zakona o obveznim osiguranjima u prometu.[PRBREAK][/PRBREAK]Iduće bi se godine mogle povećati premije za osiguranje automobila, a povećat će se i visina naknada ozlijeđenima u prometu ili srodnicima poginulih u prometnim nesrećama, koje isplaćuju osiguravateljska društva. Žrtvi prometne nesreće morat će se isplatiti do 8 milijuna kuna.

 

Po novom zakonu, koji bi se trebao primjenjivati slijedeće godine, osiguravajuća društva kod sklapanja ugovora o osiguranju vozila dužna su za štetu zbog smrti ili tjelesne ozljede osigurati najmanje 3,5 milijuna kuna ako se radi o osobnim vozilima, ako je riječ o autobusima ili teretnim vozilima 6,5 milijuna kuna, a kad su u pitanju vozila koja prevoze opasne tvari osam milijuna kuna, piše Glas Istre.

 

Za smrt ili ozljedu kod osobnih automobila najmanja osigurana svota porast će s dosadašnjih 1,4 milijuna kuna na 3,5 milijuna kuna. Povećanjem osiguravateljske premije u prvom se redu želi riješiti problem dosadašnje prakse po kojoj se iznos od 1,4 milijuna kuna uzimao kao maksimum, a isplaćivane nakade su ga nerijetko prelazile.

 

U slučajevima kada u nesreći strada više osoba, odnosno bude više ozlijeđenih ili srodnika koji za usmrćenu osobu potražuju naknadu, iznos će se dijeliti među njima.

 

Iznos od 3,5 milijuna kuna predviđen je i u slučaju da građani stradaju od brodica, a svaki putnik u zrakoplovu mora biti osiguran s minimalnim iznosom od 250 tisuća SDR-a (specijalna prava vučenja), čiju vrijednost određuje MMF, a trenutačno jedan SDR vrijedi 1,42 dolara. Konkretno to znači da bi u slučaju avionske nesreće za svakog stradalog putnika odšteta iznosila oko 355 tisuća kuna.

 

Izmjene predviđaju i bržu isplatu odštete pa su osiguravateljska društva dužna u roku od 14 dana obavijestiti građane o svom odgovoru na njihov zahtjev. Ukoliko osiguravatelji u roku ne isplate odštetu, morat će plaćati i kamatu.

 

Određeni su i minimali osigurani iznosi za uništenje stvari kod osobnih automobila od 1,5 milijuna kuna, autobusa i teretnih vozila od 3,5 milijuna kuna te vozila koja prevoze opasne tvari od 4 milijuna kuna. Zbog povećanja minimalnih osiguranih iznosa vrlo je vjerojatno da će poskupiti premije u osiguranju, te biti veći izdaci osiguravateljskih kuća za reosiguranje.

 

Prijedlog zakona o obveznim osiguranjima u prometu propisije da osigurana osoba gubi pravo na odštetu ako je kao vozač bila pijana, nesreću izazvala namjerno, vozila bez vozačke dozvole i u slučaju neispravnosti automobila.

 

U ovim slučajevim žrtva svejedno od osiguravajućeg društva može naplatiti naknadu, a ono za isplaćeni iznos tereti svog osiguranika, i to najviše do 12 prosječnih neto plaća u Hrvatskoj, odnosno do pedeset tisuća kuna.

 

Index.hr

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija