Jump to content

Slovenci protiv kontroverznog obiteljskog zakona


Mrljavac
 Dijeli

LJUBLJANA, 25. ožujka 2012.(Hina) - Slovenci su u nedjelju na referendumu odbacili kontroverzni obiteljski zakon po kojemu bi u istospolnim zajednicama partneri mogli usvajati djecu svojih partnera rođenu iz njihovih ranijih heteroseksualnih veza.[PRBREAK][/PRBREAK]Prema rezultatima nakon što je prebrojano 80 posto glasačkih listića, za stupanje na snagu takvog zakona glasovalo je 43,27 posto građana s pravom glasa koji su pristupili referendumu, a 56,73 posto ih je glasovalo protiv.

 

Na referendum se odazvalo 468.000 birača, nešto više od četvrtine upisanih u biračke popise.

 

Novi obiteljski zakon sredinom prošle godine prihvatio je "stari" parlament u kojemu su većinu imale lijeve i liberalne stranke, ali zbog zahtjeva za referendum nije stupio na snagu. Današnjom odlukom na referendumu on je odbačen, a parlament sljedećih godinu dana neće smjeti odlučivati o zakonskom prijedlogu s istom problematikom, dok će se na obiteljske odnose primjenjivati stari obiteljski zakon.

 

Mogućnosti da istospolni usvajaju djecu najviše su se u kampanji pred referendum usprotivile vjerske zajednice, uključujući katoličku crkvu, dok su zagovornici tvrdili da bi on samo trebao ozakoniti promjene koje su se u društvu već dogodile, te slijediti modernizaciju obiteljskog prava koja već postoji u Europi.

 

U Sloveniji je inače 2005. godine prihvaćen zakon prema kojemu homoseksualne osobe mogu registrirati svoje partnerstvo na općini, ali ne stječu pravo nasljeđivanja i ostala obiteljska prava, a ne mogu niti sklapati brak kako je to dopušteno u nekim zemljama.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija