Jump to content

Slovenska vlada predlaže izjednačenje istospolne zajednice s brakom


Mrljavac
 Dijeli

LJUBLJANA,21. rujna 2009.(Hina) - Slovenska vlada dala je u ponedjeljak u javnu raspravu prijedlog novog obiteljskog zakona koji će jamačno izazvati mnogo rasprava i kontroverza jer bračnu zajednicu određuje kao životnu zajednicu dviju osoba različita ili istog spola, a dopušta i mogućnost da djecu posvajaju i istospolni partneri.[PRBREAK][/PRBREAK]Zakonom želimo izjednačiti zajednicu istospolno orijentiranih partnera s drugim oblicima obiteljskih zajednica, izjavio je, predstavljajući na konferenciji za novinare vladin prijedlog, ministar obitelji i socijalnih pitanja Ivan Svetlik.

 

Uz to, novi bi zakon o obitelji, bude li prihvaćen najprije u javnoj raspravi a potom u parlamentu, zabranio fizičko kažnjavanje djece u obitelji. Mjere zaštite u korist djece prenijele bi se sa socijalnih služba na sudove, a interese djece branili bi posebni "zagovornici" njihovih prava.

 

Novi prijedlog obiteljskog zakona u žarište stavlja dobrobit djeteta, a zadržana je ravnopravnost bračnih partnera iz dosadašnjeg zakona, objasnio je Svetlik.

 

Očekuje se da će se prijedlogu zakona oštro suprotstaviti konzervativne stranke desnog centra, ali i Katolička crkva, jer drži da obitelj u pravom smislu riječi može biti samo životna zajednica osoba različita spola.

 

Neke promjene obiteljskog zakona potaknuo je i ustavni sud, prihvativši žalbu istospolnih udruga na to da zakon o istospolnim zajednicama, donesen prije dvije godine, u nekim odredbama diskriminira homoseksualno orijentirane osobe jer nemaju pravo nasljeđivanja preminulog partnera s kojim su živjele u trajnoj vezi.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija