Jump to content

Smanjen broj pogubljenih u Kini


Mrljavac
 Dijeli

PEKING, 13. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Kina je prepolovila broj pogubljenja osuđenika na smrt nakon 2007. otkad tu kaznu treba potvrditi vrhovni sud, ali još se svake godine pogubi približno 4000 ljudi, objavila je u utorak udruga za zaštitu ljudskih prava.[PRBREAK][/PRBREAK]Točan broj godišnjih pogubljenja u Kini državna je tajna te je spomenutu brojku iznijela organizacija Dui Hua sa sjedištem u SAD-u, na temelju izvješća istraživača Akademije društvenih znanosti u kojem se kaže da je broj pogubljenja u četiri godine prepolovljen.

 

No Kina unatoč tomu ostaje zemlja s najvećim brojem pogubljenja u svijetu. Kina pogubi gotovo osam puta više osuđenika od ostatka planeta.

 

"Kina je bitno uznapredovala u smanjenju broja pogubljenja, ali ta je brojka i dalje previsoka i presporo se smanjuje", izjavio je John Kamm, izvršni direktor Dui Hue.

 

Kina, koja polako pokušava uvesti pravnu državu, a u svijetu je žestoko kritizirana zbog njezina tužna rekorda, broj pogubljenja je smanjila pod pritiskom vrhovnog suda da preispita svaku osudu na smrtnu kaznu i da odobri svako pogubljenje.

 

Početkom godine država je ukinula smrtnu kaznu za neke gospodarske zločine, među kojima fiskalnu prijevaru, a zabranila je i smrtnu kaznu za svakog osuđenika starijeg od 75 godina na dan suđenja, osim za okrivljenike koji su počinili "stravično okrutan zločin".

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija