Jump to content

Smotra projekata učenika o ljudskim pravima i demokraciji


Mrljavac

ZAGREB, 13. svibnja 2010. (Hina) - Državna smotra projekata iz Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, na kojoj učenici i nastavnici iz cijele Hrvatske pokazuju kako su pokušavali rješavati probleme svoje lokalne zajednice, održava se danas u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici.[PRBREAK][/PRBREAK]Projekti, koji su obuhvatili djecu od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta, bavili su se, među ostalim, različitošću, zdravim navikama, očuvanjem kulturne baštine, ekologijom, Facebookom, ovisnostima, medijima i drugim.

 

Deseta po redu smotra održava se u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te Ministarstva, znanosti, obrazovanja i športa.

 

Nije toliko bitna sama provedba projekata, koliko način razmišljanja koji oni promiču, toleranciju, uvažavanje drugačijeg, osobito manjinskih skupina, ocijenio je na otvorenju smotre Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

 

Sudac Vrhovnog suda Đuro Sessa ukazao je na važnost projekta kojim se učenicima predstavlja rad suda kao institucije koja štiti ljudska prava i primjenjuje demokratski donesene zakone. Projekt traje deset godina, u njemu sudjeluje sve više srednjoškolaca i on je baza koja jamči da se društvo razvija u pravom smjeru, istaknuo je.

 

Već tradicionalna smotra odlična je metoda kako učenicima na praktičan i interaktivan način približiti tematiku ljudskih prava, ustvrdio je Luka Mađerić, predstojnik Vladinog Ureda za ljudska prava.

 

Podsjetio je da je, s ciljem promicanja odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo na svim razinama, Vlada nedavno osnovala Nacionalni odbor koji se time bavi.

 

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić drži da čak niti u vrtićkom uzrastu nije prerano početi učiti o ljudskim i dječjim pravima jer je, naglasila je, poznavanje vlastitih prava uvjet za kvalitetnu budućnost pojedinca i sudjelovanje u demokratskim procesima.

 

Na smotri će se govoriti o važnosti upoznavanja zakona za razvoj demokracije, o uspjesima mladih u rješavanju društvenih problema te o sličnim projektima iz SAD-a.

 

Učenici bi nakon dodjele pohvalnica i zahvalnica, trebali posjetiti Hrvatski sabor.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija