Jump to content

Snimka izjave A. Đapića kod istražnog suca


Ane
 Dijeli

Televizija Slavonije i Baranje poslala je poštom istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku Mariju Kovaču snimku priloga u emisiji Tema dana kako bi se utvrdilo postoje li osnove za kaznenu odgovornost, potvrdio je predsjednik Uprave TSB-a Damir Junušić.[PRBREAK][/PRBREAK]U Temi dana na toj televiziji 25. studenoga prošle godine objavljen je prilog o konferenciji za novinare osječkoga gradonačelnika Ante Đapića, na kojoj je gradonačelnik pročitao imena svjedoka u vezi s istragom zločina počinjenih u Osijeku 1991. i 1992. godine.

 

Junušić je izjavio kako nisu točna medijska nagađanja da su oni odbili suradnju s državnim pravosudnim tijelima i policijom, već da "im je cilj bio upozoriti i javnost i pravosudna tijela da je riječ o određenom pritisku na slobodu medija". "Nakon zahtjeva istražnog suca Marija Kovača od 12. siječnja za predajom te snimke mi smo danas u određenu roku poslali snimku, premda to nismo bili obvezni učiniti, ali nismo htjeli stvarati slučaj od nečega što nema nikakve osnove i tako stvoriti sumnju da nešto skrivamo", rekao je Junušić.

 

Podsjetio je da je prilog emitiran u emisiji Tema dana nakon konferencije za novinare na kojoj je gradonačelnik Đapić iznio svoja stajališta o nekim događajima u Osijeku 1991. i 1992. i na kojoj je osudio pokušaje da se od Osijeka stvori grad slučaj. "Prije svega mi smo dužni informirati javnost", ustvrdio je. Junušić je dodao kako je "indikativno što su pravosudna tijela snimku s te konferencije zatražila samo od TSB-a, premda je konferenciju pratilo još nekoliko nacionalnih televizija, a cijeli je tijek objavljen u svim medijima".

 

Županijski državni odvjetnik Davor Petričević izjavio je kako se "ne može govoriti o kaznenoj odgovornosti gradonačelnika Đapića dok se ne pregleda snimka, a nakon toga će odvjetništvo odlučiti o daljnjem postupku".

 

Da podsjetimo, gradonačelnik Osijeka Anto Đapić je u emisiji Tema dana Televizije Slavonije i Baranje optužio nevladine udruge za ljudska prava da protiv pojedinaca vode medijsku i političku kampanju te krše njihova ljudska prava.

 

"Nevladine udruge za ljudska prava očito za nečije, ali i svoje osobne interese i probitke, uigrano provode medijsku i političku kampanju protiv pojedinaca koje izaberu u sklopu tog scenarija", rekao je Đapić. "Nisu stali u obranu ljudskih prava Branimira Glavaša kojega se mjesecima medijski progoni i ugrozili su moja ljudska prava jer ja kao političar i gradonačelnik imam pravo jasno iznijeti svoje mišljenje", kazao je Đapić.

 

"Objavom 19 imena svjedoka u navodnim zločinima počinjenim 1991. i 1992. godine nisam imao nikakav drugi cilj nego javno postaviti pitanje zašto među njima, ili kao okrivljenik, nije i Krunoslav Fehir, koji je javno na HTV-u izjavio da je osobno sudjelovao u likvidaciji Milutina Kutlića i Radoslava Ratkovića, prema nalogu Branimira Glavaša", rekao je Đapić. "Šest mjeseci diskretno sam pratio najteže medijske napade na koalicijskog partnera Glavaša, hrvatskoga generala, predsjednika Gradskog vijeća i saborskog zastupnika koji je osuđen bez suđenja, ali nisam mogao kao gradonačelnik odšutjeti kada su, očito u nedostatku dokaza, dvije medijske kuće istoga dana objavile laži vezano za navodna ubojstva u Crvenoj vojarni", rekao je Đapić.

 

Odvjetnik Dražen Matijević, donedavni član Državnoga sudbenog vijeća koji je također sudjelovao u emisiji, izjavio je kako gradonačelnik Đapić nije prekršio zakon jer nadležna pravosudna tijela nisu ni donijela rješenje da je riječ o tajnim zaštićenim svjedocima.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija