Jump to content

Španjolska će ukinuti zakonsku zabranu pobačaja


Mrljavac
 Dijeli

MADRID, 14. svibnja 2009. (Hina/Reuters) - Španjolska vlada objavila je u četvrtak da će ukinuti zakonsku zabranu pobačaja, što će zasigurno izazvati kontroverze u toj pretežito katoličkoj zemlji, unatoč činjenici što su zakonske praznine i dosad omogućivale relativno lak prekid trudnoće.[PRBREAK][/PRBREAK]Zakon socijalističke vlade, koji će biti poslan u parlament gdje ga očekuje oštar otpor konzervativne oporbe, dopušta pobačaj u većini slučajeva do 14. tjedna trudnoće.

 

Vlada tvrdi da su žene nepravedno stigmatizirane po sadašnjem zakonu koji pobačaj određuje kao kažnjivo djelo.

 

"Zakon želi zaštititi dostojanstvo žena, to je njegov duh od prvog do posljednjeg slova", rekla je zamjenica premijera Maria Teresa Fernandez de la Vega na tjednoj vladinoj konferenciji za novinare.

 

Žene u Španjolskoj mogu pobaciti ako dokažu da bi im nastavak trudnoće izazvao psihološke tegobe pa kaznenih progona dosad gotovo nije bilo.

 

Dio zakona koji će izazvati oštru raspravu jest i prijedlog da djevojčice od 16 godina mogu obaviti pobačaj bez pristanka roditelja.

 

Podatci Europske komisije pokazuju da je 2004. bilo više pobačaja u Španjolskoj nego u Njemačkoj koja ima liberalnije zakone.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija